NRK Meny
Normal

Vil avslutte avtalen med First House

Arbeiderpartet vil avslutte avtalen med First House på en best mulig måte for fylket.

Terje Lien Aasland

Stortingsrepresentant, og leder av Arbeiderpartiet i Telemark, Terje Lien Aasland, sier partiet går inn for å avslutte avtalen med First House.

Foto: NRK

I helgen behandlet representantskapet i Telemark Arbeiderparti forslaget til neste års budsjett for Telemark fylkeskommune. Der kom også avtalen med First House opp.

LES OGSÅ: First House og fylkeskommunen med regning til skattebetalerne: Konjakk, chablis og softis med strø

I vedtaket heter det at: «Avtalen med First House søkes avsluttet på en best mulig måte for fylkeskommunen.»

Vil ikke ha nye avtaler

– Nå har vi sagt at vi må sørge for at fylket skal komme best mulig ut av dette og det må jo da være en del av prosessen fram til avslutning av avtalen at man faktisk sørger for at man får mest mulig ut av forventningene som var ved inngangen til avtalen, sier stortingsrepresentant Terje Lien Aasland fra Arbeiderpartiet.

Siden det ikke er mange månedene igjen av avtalen innebærer vedtaket slik NRK forstår ikke at avtalen avsluttes før tiden, men at den er et tydelig signal om at slike avtaler ikke bør inngås i fremtiden. Arbeiderpartiet var blant initiativtagerne til avtalen da den dukket opp til politisk behandling rett før jul i 2012.

Fylkesordfører i Telemark Sven Tore Løkslid fra Arbeiderpartiet sier det nok ikke blir aktuelt å inngå nye avtaler med First House.

– Avtale med First House er nok noe som sitter langt inne og jeg forstår mye av den kritikken som har kommet opp, sier han som legger vekt på at han fortsatt står inne for intensjonen med avtalen.

– Det var nemlig å få flere arbeidsplasser, sier han.

Behov for evaluering

– Jeg mener at fylkeskommunen har et veldig godt politisk og administrativt mannskap som på en veldig god måte kan være med å promotere Telemarks muligheter, sier Lien Aasland, som mener dette må vektlegges i tiden fremover.

– Så det betyr at andre lokalt kan gjøre denne jobben bedre enn det First House i Oslo kan?

– Det er kanskje den ektheten og den oppriktigheten man legger ned fra våre egne som er det viktige for å underbygge fremtiden sysselsetting og vekst i fylket, sier han.

Fylkesordføreren som tidlig gikk ut og forsvarte avtalen med First House innrømmer nå at vedtaket er en erkjennelse av at avtalen så langt ikke har gitt fylket det den skulle.

– Så langt har den ikke det, men så er ikke avtalen over ennå, avslutter han.

per høiby
Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

First House sier at de er opptatt av, i tett samarbeid med Telemark fylkeskommune, å videreføre arbeidet med tanke på best mulig resultater for Telemark.

– Vi forholder oss til den inngåtte avtalen som løper til våren 2016, skriver Per Høiby i en e-post til NRK.