NRK Meny

Vil «beatboxe» folk nærmere Gud

Det er ikke overraskende at misjonærer bruker munnen når de forkynner. Men Eldste Cheney fra USA skiller seg ut fra de fleste andre. De som tar turen til mormonerkirken i Skien får høre en annerledes prest.

Eldste Cheney fra Las Vegas USA demonstrerer beatboxing. Han er en menneskelig rytmeboks
Roald Marker
Journalist

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Han er 19 år og kommer fra Las Vegas. Navnet er Eldste Cheney. I mormonerkretser betyr eldste en som er kalt til å tjene (Gud). På fire uker har han lært seg brukbart norsk, men det er ikke det som imponerer når man møter Cheney.

I videoen øverst i saken kan du finne ut hvordan Cheney høres ut når han tar løs.

Menneskelig rytmeboks

Han har nemlig holdt på med «beatboxing» i sju år. Det er et fenomen som for alvor ble kjent da hiphopere begynte å bruke det. Å beskrive det med ord er ikke lett, men begrepet «menneskelig trommemaskin» eller «menneskelig rytmeboks» er det som beskriver det best.

Eldste Cheney tror han har noe å bidra med ved å beatboxe i mormonerkirken, og svarer på et noe gebrokkent, men fullt forståelig norsk.

Jeg kjenner jo Jesus Kristi kirke av siste dagers hellige fra før, og jeg tror at jeg kan få flere i Norge til å komme nærmere Gud.

Inviterer til duell

Kirken på Gimsøy i Skien har 165 medlemmer. Blant folk flest er de kjent som mormonere. I Norge finnes det om lag 4 600 mormonere, mens det på verdensbasis er registrert 15 millioner.

Vidar Top er prest i kirken og innrømmer at dette ikke er en typisk aktivitet for kirken, men han håper det kan lokke flere unge til å komme.

– Hver torsdag har vi en ungdomsaktivitet og Cheney skal vise frem hva han kan. I tillegg kommer det en trommeslager som vil utfordre Cheney. Det kan jo bli gøy når de to setter i gang for alvor.

Eldste Cheney

Eldste Cheney i full gang med å beatboxe. Her gjelder regelen: Du må høre det, for å tro det.

Foto: Roald Marker / NRK

Lærte på Youtube

Det er imponerende å høre hva Cheney kan få til av lyder. Veien til å lære teknikken har vært lang, forteller han.

– Jeg startet for sju år siden, etter å ha sett videoer på Youtube. Å lære det grunnleggende går ganske greit. Det som tar tid er å lære å bruke hele stemmeleiet, fra strupehodet og til de høyeste tonene.

Til dem som ikke får anledning til å gå i kveld: Fortvil ikke. Han er der neste torsdag også.