NRK Meny
Normal

Vil «beatboxe» folk nærmere Gud

Det er ikke overraskende at misjonærer bruker munnen når de forkynner. Men Eldste Cheney fra USA skiller seg ut fra de fleste andre. De som tar turen til mormonerkirken i Skien får høre en annerledes prest.

Eldste Cheney fra Las Vegas USA demonstrerer beatboxing. Han er en menneskelig rytmeboks

Han er 19 år og kommer fra Las Vegas. Navnet er Eldste Cheney. I mormonerkretser betyr eldste en som er kalt til å tjene (Gud). På fire uker har han lært seg brukbart norsk, men det er ikke det som imponerer når man møter Cheney.

I videoen øverst i saken kan du finne ut hvordan Cheney høres ut når han tar løs.

Menneskelig rytmeboks

Han har nemlig holdt på med «beatboxing» i sju år. Det er et fenomen som for alvor ble kjent da hiphopere begynte å bruke det. Å beskrive det med ord er ikke lett, men begrepet «menneskelig trommemaskin» eller «menneskelig rytmeboks» er det som beskriver det best.

Eldste Cheney tror han har noe å bidra med ved å beatboxe i mormonerkirken, og svarer på et noe gebrokkent, men fullt forståelig norsk.

Jeg kjenner jo Jesus Kristi kirke av siste dagers hellige fra før, og jeg tror at jeg kan få flere i Norge til å komme nærmere Gud.

Inviterer til duell

Kirken på Gimsøy i Skien har 165 medlemmer. Blant folk flest er de kjent som mormonere. I Norge finnes det om lag 4 600 mormonere, mens det på verdensbasis er registrert 15 millioner.

Vidar Top er prest i kirken og innrømmer at dette ikke er en typisk aktivitet for kirken, men han håper det kan lokke flere unge til å komme.

– Hver torsdag har vi en ungdomsaktivitet og Cheney skal vise frem hva han kan. I tillegg kommer det en trommeslager som vil utfordre Cheney. Det kan jo bli gøy når de to setter i gang for alvor.

Eldste Cheney

Eldste Cheney i full gang med å beatboxe. Her gjelder regelen: Du må høre det, for å tro det.

Foto: Roald Marker / NRK

Lærte på Youtube

Det er imponerende å høre hva Cheney kan få til av lyder. Veien til å lære teknikken har vært lang, forteller han.

– Jeg startet for sju år siden, etter å ha sett videoer på Youtube. Å lære det grunnleggende går ganske greit. Det som tar tid er å lære å bruke hele stemmeleiet, fra strupehodet og til de høyeste tonene.

Til dem som ikke får anledning til å gå i kveld: Fortvil ikke. Han er der neste torsdag også.

 • Her kan du se kveldens sending

  Distriksnyheter fra Buskerud, Vestfold og Telemark.
 • Røykutvikling var tørrkokt kjele

  Politi, brann og ambulanse rykket like etter 20.30 ut etter melding om røykutvikling på Gimsøy i Skien. Det viste seg å være røyk fra en tørrkokt kjele. En kvinne som befant seg i leiligheten sjekkes av ambulansepersonell.

  Brann på Gimsøy i Skien
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK
 • Røykutvikling på Gimsøy

  Nødetatene har rykket ut til en mulig bygningsbrann på Gimsøy i Skien. Det er meldt om røykutvikling og både brann, politi og ambulanse er på vei til stedet.

 • Vogntog sperrer E134

  Et utenlandsk vogntog står i østgående løp på E134 i svingene ved Vinje kirke. Vogntoget sperrer delvis veien ved midtdeleren, melder politiet.