NRK Meny
Normal

Viktig førstehjelp ved overdose

PORSGRUNN (NRK): – Du kjenner på redselen når du kommer over en livløs person. Det forteller Andre Øyen. Nå håper han et forskningsprosjekt med nesespray kan redde flere liv.

Nesespray redder folk fra overdose

Nalokson nesespray redder folk fra å dø ved overdose.

Foto: Seraf

Hvert år dør rundt 260 personer av overdose i Norge. Når det blir for mye heroin i kroppen bedøves pustesenteret i hjernen. Rusmisbrukeren puster altfor sakte, eller slutter helt å puste

Døden inntreffer hurtig hvis det ikke gis pustehjelp eller settes en sprøyte med motgiften nalokson. I dag setter ambulansepersonell sprøyter. Noen ganger rett i en muskel, andre ganger rett i blodåren.

Andre Øyen

Andre Øyen har selv vært rusmisbruker, og har opplevd at folk nær han har tatt overdose.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Redder liv

Som et toårig forskningsprosjekt ble det i fjor startet et forsøk der folk får nalokson gjennom nesespray. Denne sprayen håper Øyen at blir tilgjengelig for alle.

– Dersom flere av dem som er i nærheten av rusmisbrukere har en nesespray, kan flere liv reddes, sier Øyen.

Nesesprayen er enkel å bruke, og man våkner umiddelbart om man har tatt overdose, men får denne sprayen sier han.

– Det er et forsøksprosjekt som varer ut 2017 som har hatt god effekt, jeg håper det blir en permanent ordning.

Markerer verdens overdosedag

I dag er verdens overdosedag, og den skal Andre Øyen markere på Ælvespeilet i Porsgrunn. Og markeringen er viktig.

– Det er viktig å minnes de som dør av overdoser. Mange er unge, og det er viktig for pårørende og familie å samles, sier han.

Han ønsker også å fokusere på at rusmisbrukere har en verdi i samfunnet.

– Rusmisbrukere er også mennesker. Det er viktig å ha en slik dag som minner folk på akkurat det.

Politikerne tar grep

Regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre vil bruke 2,4 milliarder kroner på en opptrappingsplan for rusfeltet de neste fire årene.

– Det er langt flere som dør av overdose i Norge enn av trafikkulykker. Rusmisbrukere fortjener nye medisiner, i likhet med andre pasientgrupper, Det sa Arne Skulberg, anestesilege og doktorgradsstipendiat ved NTNU. til forskning.no, da han ble intervjuet om sprayen i fjor.

Han er en av dem som står bak utviklingen av sprayen.

– Fokus på alkohol

Andre Øyen er glad for tiltakene, men mener man må fokusere enda mer på alkohol, som ofte er første steg på veien mot sterkere narkotiske stoffer.

– Alkohol er den verste rusen, og det er her de fleste starter, før de går over til sterkere stoffer.

Han mener samfunnet bør snakke mer åpent om rus enn i dag, og etterlyser en større bevissthet rundt rusproblematikk i skolen.

– Det er viktig å bli bevisstgjort på et tidlig stadium, slik at man kan jobbe i fellesskap med å gi hverandre andre verdier.

– Man må være klar over at dette er farlig, og at folk dør av dette her, avslutter Øyen.

 • Fotgjengar påkøyrd i fotgjengarfelt

  Det var ein mann på 48 år frå Porsgrunn som vart påkøyrd i eit fotgjengarfelt. Politiet har difor teke førarkortet frå den 86 år gamle mannen som køyrde bilen. Mannen som vart påkøyrd er ikkje ein syklist, slik politiet tidlegare meldte.

 • Øving i Ulefoss 19. oktober

  Torsdag 19. oktober blir det halde ei øving i samband med samvirkekurset for naudetatane i Telemark. Det vil bli utrykkingskøyring i og nær Ulefoss. Øvinga vil òg inkludere ein kanalbåt i området ved Valøya. Farga markør-røyk vil bli brukt.

 • Gjerpen slo Glassverket

  Gjerpen møtte Glassverket til bortekamp i Drammenshallen i kveld. Gjerpen vann 28–24. Etter kveldens kampar i Eliteserien i handball for kvinner ligg Gjerpen på sjuande plass på tabellen, medan Glassverket ligg på botnen.

 • Syklist køyrd til legevakt

  Den mannlege syklisten som kolliderte med ein bil, blir køyrd til Porsgrunn legevakt av ambulansen.