NRK Meny
Normal

– Skrekkscenario at mange brenner inne

Både beboere og brannvesenet må trene på branner i borettslag.

Se reportasjen her!

Se den dramatiske brannøvelsen her.

Beboere ble løftet ut av vindu i toppetasjen, og eldre ble loset gjennom røykfylte ganger. Bygget ble fylt fra kjeller til topp med røyk for at øvelsen skulle være mest mulig realistisk.

– Det er gjennom øvelser man finner ut om rømningsveiene er gode nok, at baktrappa ikke brukes som lager eller at vaktmesteren ikke har satt sylinderlås på branndøra på grunn av innbrudd. En branndør skal kunne åpnes fra innsiden, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen.

Dagfinn Kalheim

direktøren i norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim mener slike øvelser er viktige.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Det var brannvesenet i Skien som i dag holdt øvelse. Målet med øvelsen var å sette fokus på at få borettslag har gjennomført brannøvelser og prøvd rømningsveiene.

I forbindelse med Brannvernuka 2013 som er neste uke har If Skadeforsikring, Norsk brannvernforening og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap fått TNS Gallup til å gjennomføre en undersøkelse om brannøvelser. Den viser at bare sju prosent av borettslagene i Norge har gjennomført øvelser.

Frykter katastrofe

Ottar Sefland i IF skadeforsikring fulgte øvelsen i Skien torsdag. Han håper flere borettslag gjennomfører brannøvelser.

– For å unngå at katastrofen skjer. Vi kan leve med at husene brenner ned, men hvis det brenner inne mange folk så er det skrekkscenarioet for oss, sier Sefland til NRK.no

I toppetasjen i borettslaget er det noen beboere som får føle realismen av en slik øvelse på kroppen. Wenche Stensrud ble hentet av brannvesenet med stige og loset trygt ned på bakken.

– Jeg hadde ikke tenkt at vi skulle ut på en stige. Vi skulle være inne fordi mannen min har vondt i beinet. Men det gikk bra, sier Stensrud.

Brannøvelse

Wenche Stensrud ble hentet ned fra toppetasjen med stige.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK
 • Klissvåt helg i vente

  Det ligger an til en klissvåt helg på Østlandet, skriver Meteorologisk institutt på Twitter. Det vil komme to lavtrykk over Telemark, som vil gi mellom 70 og 150 millimeter regn de våteste stedene.

  Laster Twitter-innhold
 • Øl-tyv pågrepet i Notodden

  En øl-tyv i en butikk i Notodden sentrum er pågrepet og kjørt i arresten. Vedkommende hadde oppført seg skremmende mot andre personer, ifølge politiet.

 • Innovasjonspris til Fyresdal

  Innovasjonsprisen for universell utforming 2017 i kategorien landskapsarkitektur er tildelt Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal. Juryen roser kommunen for å ta på alvor viktigheten av å tilby aktiviteter til alle, uavhengig av helse og fysisk form.

  Rullestolstien er et tilbud til alle
  Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk
 • Fire til sykehuset etter ulykke

  Fire kvinner er kjørt til Sykehuset Telemark etter en trafikkulykke på fylkesveg 357 ved Vadrette i Skien i dag. Skadeomfanget er ukjent. Veien var stengt, men er nå åpen igjen.