NRK Meny
Normal

– Skrekkscenario at mange brenner inne

Både beboere og brannvesenet må trene på branner i borettslag.

Se reportasjen her!

Se den dramatiske brannøvelsen her.

Beboere ble løftet ut av vindu i toppetasjen, og eldre ble loset gjennom røykfylte ganger. Bygget ble fylt fra kjeller til topp med røyk for at øvelsen skulle være mest mulig realistisk.

– Det er gjennom øvelser man finner ut om rømningsveiene er gode nok, at baktrappa ikke brukes som lager eller at vaktmesteren ikke har satt sylinderlås på branndøra på grunn av innbrudd. En branndør skal kunne åpnes fra innsiden, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen.

Dagfinn Kalheim

direktøren i norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim mener slike øvelser er viktige.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Det var brannvesenet i Skien som i dag holdt øvelse. Målet med øvelsen var å sette fokus på at få borettslag har gjennomført brannøvelser og prøvd rømningsveiene.

I forbindelse med Brannvernuka 2013 som er neste uke har If Skadeforsikring, Norsk brannvernforening og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap fått TNS Gallup til å gjennomføre en undersøkelse om brannøvelser. Den viser at bare sju prosent av borettslagene i Norge har gjennomført øvelser.

Frykter katastrofe

Ottar Sefland i IF skadeforsikring fulgte øvelsen i Skien torsdag. Han håper flere borettslag gjennomfører brannøvelser.

– For å unngå at katastrofen skjer. Vi kan leve med at husene brenner ned, men hvis det brenner inne mange folk så er det skrekkscenarioet for oss, sier Sefland til NRK.no

I toppetasjen i borettslaget er det noen beboere som får føle realismen av en slik øvelse på kroppen. Wenche Stensrud ble hentet av brannvesenet med stige og loset trygt ned på bakken.

– Jeg hadde ikke tenkt at vi skulle ut på en stige. Vi skulle være inne fordi mannen min har vondt i beinet. Men det gikk bra, sier Stensrud.

Brannøvelse

Wenche Stensrud ble hentet ned fra toppetasjen med stige.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK
 • Strømbrudd i Porsgrunn

  506 husstander var ifølge Varden uten strøm kl. 18.00 mandag kveld. – Vi har folk ute for å lete etter feil nå, sa kommunikasjonssjef i Skagerak Energi Thor Bjørn Omnes til avisa. 18.25 hadde de fleste fått strømmen tilbake. 37 kunder er fortsatt berørt.

 • Smerter i armen etter kollisjon

  Alle skal være ute av bilene etter en kollisjon i Skien. Tre biler er involvert. Politiet opplyser til NRK at en person klaget på smerter i armen etter ulykken. Skadeomfanget er ukjent. Politiet opplyser at to av bilene ikke er kjørbare.

  ulykke i Skien
  Foto: Lorentz Berg / NRK
 • Nytt kraftverk i Tokke

  Norges vassdrags- og energidirektorat har gitt tillatelse til Skafså Kraftverk ANS til å bygge Hylebu kraftverk i Tokke kommune. Hylebu kraftverk vil produsere tilsvarende strømbruk til 210 hus.