NRK Meny
Normal

– Skrekkscenario at mange brenner inne

Både beboere og brannvesenet må trene på branner i borettslag.

Se reportasjen her!

Se den dramatiske brannøvelsen her.

Beboere ble løftet ut av vindu i toppetasjen, og eldre ble loset gjennom røykfylte ganger. Bygget ble fylt fra kjeller til topp med røyk for at øvelsen skulle være mest mulig realistisk.

– Det er gjennom øvelser man finner ut om rømningsveiene er gode nok, at baktrappa ikke brukes som lager eller at vaktmesteren ikke har satt sylinderlås på branndøra på grunn av innbrudd. En branndør skal kunne åpnes fra innsiden, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen.

Dagfinn Kalheim

direktøren i norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim mener slike øvelser er viktige.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Det var brannvesenet i Skien som i dag holdt øvelse. Målet med øvelsen var å sette fokus på at få borettslag har gjennomført brannøvelser og prøvd rømningsveiene.

I forbindelse med Brannvernuka 2013 som er neste uke har If Skadeforsikring, Norsk brannvernforening og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap fått TNS Gallup til å gjennomføre en undersøkelse om brannøvelser. Den viser at bare sju prosent av borettslagene i Norge har gjennomført øvelser.

Frykter katastrofe

Ottar Sefland i IF skadeforsikring fulgte øvelsen i Skien torsdag. Han håper flere borettslag gjennomfører brannøvelser.

– For å unngå at katastrofen skjer. Vi kan leve med at husene brenner ned, men hvis det brenner inne mange folk så er det skrekkscenarioet for oss, sier Sefland til NRK.no

I toppetasjen i borettslaget er det noen beboere som får føle realismen av en slik øvelse på kroppen. Wenche Stensrud ble hentet av brannvesenet med stige og loset trygt ned på bakken.

– Jeg hadde ikke tenkt at vi skulle ut på en stige. Vi skulle være inne fordi mannen min har vondt i beinet. Men det gikk bra, sier Stensrud.

Brannøvelse

Wenche Stensrud ble hentet ned fra toppetasjen med stige.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK
 • Vil ha att OL-pengar

  Notodden kommune bevilga 500.000 til prosjektet «OL til Telemark». Nå ynskjer rådmann Svein Aanestad å få att pengane, skriv Telen. OL-prosjektleiar Geir Berge Nordtveit vil jobbe vidare mot eit OL-vedtak i 2019 og ynskjer ikkje å betale att pengar.

 • Innbrot på apotek

  I går kveld braut nokon seg inn i eit apotek på Gråtenmoen i Skien. Ei rute er kunst, men ingenting er stole. Vitne har beskrive eit køyretøy, som politiet undersøker vidare.

 • Hytteslagsmål

  Politiet reiste i går kveld til eit slagsmål i Haukeligrend. Ein person hadde slått seg vrang, mannen var berusa. Gjerningsmannen fekk sjølv nokre skadar, og vart fyrst sjekka av helsepersonell, før han vart han sendt vidare til Sjukehuset Telemark.

 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55