Normal

Politiske fiender skilles som venner

KRAGERØ (NRK): De er politiske erkefiender, og har kranglet med hverandre fra talerstolen til Telemark fylkesting i 14 år. Nå deltar de sammen på sitt aller siste fylkesting.

Molvik og Vikres siste fylkesting

SVs Sigbjørn Molvik og Fremskrittspartiets Torleif Vikre deltok sammen på fylkestinget i Kragerø denne uka. For begge to var dette det siste fylkestinget de deltok på.

Foto: Christina Førli Aas / NRK

Denne uka har Torleif Vikre (Frp) og Sigbjørn Molvik (SV) vært på sitt aller siste fylkesting. Det fører til et aldri så lite tilbakeblikk på den politiske karrieren og de mange minnene fra alle årene i fylkespolitikken.

– De beste minnene jeg har fra fylkestinget, men også i politikken ellers, er den evnen vi politikere har til å legge saker bak oss, og det kollegiale fellesskapet vi har vært en del av, sier Molvik.

Enig om å være uenige

Vikre og Molvik har stått på hver sin side i nesten samtlige politiske saker, og har kranglet om politiske saker så busta fyker, men når de blir spurt om de faktisk er uvenner, er svaret klart og tydelig:

– Det hender jo at jeg synes han er en ordentlig tulling, men da mener jeg jo de politiske synspunktene. Som person er jo Molvik er en hyggelig kar, sier Vikre med et smil.

Molvik ler, og sier seg enig:

– Ja, det håpløse i Vikres politikk må man jo påpeke, men det betyr jo ikke at han som menneske er helt håpløs, sier han.

Vikre og Molvik har debattert fra talerstolen til Telemark fylkesting i henholdsvis 20 og 14 år, og selv om det har vært heftige debatter, er de klare på å skille sak fra person. Vikre mener det er noe av det unike ved å bo i det landet vi bor i.

– Sånn sett er det godt å være politiker i Norge, fordi man kan som regel ha et godt forhold til politiske konkurrenter, sier Vikre.

Tviler på nytt fylkesting med bare Telemark

Men til tross for all uenigheten kan de to politiske erkefiendene faktisk være enige om én ting: at det kan se ut til at dette ble siste gang det var Telemark fylkesting som bare Telemark. Molvik gjetter det kan være at vi om ikke mange år er i en større region hvor flere fylker enn Telemark inngår. Vikre nikker.

– Jeg tror at det neste valget vil handle om et felles råd for Vestfold og Telemark, og kanskje Buskerud. Det kan godt være at det er i gang fra 1. januar 2020, eller kanskje tidligere, hvis man får fortgang i prosessen, sier Vikre.