NRK Meny
Normal

Vi stjeler for 380 millioner kroner i julemåneden

SKIEN (NRK): Det stjeles varer for enorme summer i julemåneden desember, og svinnet i år ser ut til å bli større enn tidligere.

Travel rulletrapp på et kjøpesenter i julestria
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

​De siste dagene før julaften kommer vi til å handle for rundt 3 milliarder kroner per dag på kjøpesentrene. Men den økte omsetningen i desember har en mørk bakside.

– Vi ser jo tendensen at folk begynner å stjele tidlig i desember, og at det eskalerer utover i måneden, sier vekter i Securitas, Anne Therese Rognlien til NRK.

Anne Therese Rognlien er vekter i Securitas

Vekter i Securitas, Anne Therese Rognlien har nok å følge med på i disse travle desemberdagene.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Ifølge tall fra hovedorganisasjonen Virke blir det stjålet varer for rundt 380 millioner kroner i desember. Og det er elektronikk, sminke og dyre kjøttvarer tyvene helst vil ha. De oppfordrer de som jobber i butikkene til å særlig å følge med på kundenes kroppsspråk i julemåneden. I tillegg til uærlige kunder, bidrar også utro ansatte til svinnet.

– Det er fort at det blir uoversiktlig for de ansatte når det er mye folk i butikkene, sier Rognlien.

Hun sier at det er begrenset hvor mye vekterne på kjøpesentrene klarer å følge med på.

De som stjeler for å få julegaver kommer uansett, enten det er tidlig eller sent i desember.

Les også:

Merker at det stjeles mye

Butikksjef hos Nille Down Town, Ingrid Kjær

Butikksjef hos Nille ved kjøpesenteret Down Town i Porsgrunn, Ingrid Kjær, sier de må være ekstra årvåkne nå i juletiden.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Butikksjef hos Nille på kjøpesenteret Down Town i Porsgrunn, Ingrid Kjær sier at hun merker at det stjeles mye mer nå i desember enn ellers.

– Vi merker at det er mye svinn nå, så vi må ha øynene oppe og være mer observante enn ellers.

Hun forteller at hun tok en mann på fersk gjerning i desember i fjor.

Jeg så en mann som puttet noe ned i posen, så jeg tenkte at jeg skulle følge med på hva han gjorde. Jeg fulgte etter ut i gangen, og løp etter han. Jeg stoppet mannen og sa at han hadde noe i posen han ikke hadde betalt for. Han ble veldig lei seg, og begynte nesten å gråte, og sa han ville betale for varen. Da svarte jeg at det var for sent, og ringte Securitas, forteller Kjær.

Familiefar måtte gå tomhendt hjem

Til enhver tid er det mellom 15 og 20 personer som blir vist bort fra kjøpesenteret – blant annet for tyverier. Også en familiefar ble vist bort og måtte gå tomhendt hjem en jul.

– Vi tok en pappa som skulle ha gaver til barna sine. Han hadde stjålet en del dvd-filmer og noen andre småting. Da er det ekstra sårt for oss vektere når han forteller oss at det var gaver til ungene. Så barna hans fikk ikke gaver den julen, sier vekter Anne Therese Rognlien i Securitas.

 • Her kan du se Østafjells:

  Østafjells 18:50
 • Kan ta tid

  Det kan ta tid å reparere synkehullet i Skien. Oppsynsmann Finn Bjørn Lunde i Skien sier det er brudd på en hovedvannledning. – Vi må finne lekkasjen før vi kan få tettet den. Hullet er to meter i diameter og en meter dypt.

  Synkehull i Skien
  Foto: Lorentz Berg / NRK
 • Synkehull

  Det er et stort hull i veibanen ved Blekebakkvegen i Skien. Politiet melder at kommunens ingeniørvakt er varslet om synkehullet. De har sendt en patrulje til stedet for å hindre at noen skader seg.

 • Imingfjell brøytes ikke

  Det blir ikke brøyting på Imingfjell i dag, melder Statens vegvesen. Reinflokken på 1000 dyr er fremdeles øst for fylkesveien. Rolf-Helge Grønås i Vegvesenet sier de følger bevegelsene til flokken. De vil begynne og brøyte så snart det er en endring.