NRK Meny
Normal

Vi har testet busstilbudet i Grenland

LANGESUND/SKIEN (NRK): Hvor enkelt er det å ta bussen til jobb? Sparer man tid, eller er det bare tungvint? Vi har sett nærmere på bussrutene i Telemark.

Eli Marcusson

PÅ VEI TIL JOBB: NRK ble med Eli Marcusson fra Langesund til Skien, for å se om hennes rute til jobb er enkel og grei når man tar bussen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Torsdag morgen har NRK Telemarksendinga vært på hjul gjennom hele sendinga.

Vi har testet busstilbudet i Grenland, for å se om det er så enkelt å komme seg rundt, som politikerne vil ha det til.

Det kom inn mange forslag til ulike ruter NRK burde teste ut, og til slutt valgte vi å bli med Eli Marcusson på hennes rute fra Langesund til jobben på Sykehuset Telemark i Skien.

Må rekke jobb klokka sju

Marcusson begynner på jobb i Skien klokka 07.00, og når hun kjører bil til jobben reiser hun hjemmefra klokka 06.10. I dag var det bussen som var transportmiddelet, og da måtte hun reise en kl. 05.35.

På M1-bussen fra Langesund på vei mot Skien forteller hun at hun allerede er usikker på om hun vil rekke å komme fram i tide.

– Vanligvis rekker jeg en kaffe før jobb, men i dag tror jeg at jeg må springe for å rekke jobb, sier hun.

I Porsgrunn bytter hun bussen ved Down Town, og på M3 mot Sykehuset Telemark i Skien. På bussen kikker hun på klokka, og begynner omsider å innse at hun ikke rekker en kaffe før jobb.

Vladov Markanovic

På vei til jobb møtte Eli Marcusson bussjåfør Vladov Markanovic, som har jobbet som bussjåfør i Grenland i ti år.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Marcussen trykker på den røde knappen på bussen, og idet Eli Marcusson går ut av bussen, går beina som trommestikker. Hun løper for å rekke jobb.

Med et nødskrik rekker hun jobb, men det ble ingen kaffe.

– Det gikk! Men det å løpe sånn inn på jobben var ikke den beste starten på dagen, sier hun.

Med det brukte Marcusson 1 t og 20 minutter til jobb med buss, istedenfor 30 minutter i bil.

– I prinsippet er jeg veldig for kollektivtransport, men det er ikke bra nok til at folk flest kan bruke det, sier hun.

Har forståelse for at noen må ta bil

En av politikerne som har flagget behovet for satsing på kollektiv transport, er fylkesordfører Sven Tore Løkslid (Ap).

– Vi har ett av de beste busstilbudene i landet i Grenland, og vi fortsetter bare å øke tilbudet. Men jeg skjønner jo at det ikke alltid er enkelt å ta buss, sier han.

Ifølge fylkesordføreren har 60 prosent av Telemarks befolkning et busstopp minst 500 meter fra der de bor. Han mener derfor at flere bør og kan ta bussen til og fra jobb.

– Tenk så deilig det er å slippe å skrape is på bilen, men heller sette seg med hyggelige kollegaer på en varm buss. Det må bli enklere å ta bussen enn å velge bussen, men det er klart at man får jo aldri buss til døra, sier han.

Løkslid påpeker at det å få flere til å ta bussen er et kontinuerlig arbeid. Fylkesordføreren har et klart og tydelig mål: flere skal ta kollektivt og flere ta buss.

Mange forslag til ulike ruter

NRK fikk inn mange forslag til bussruter for folk som skal komme seg rundt i Grenlands-området.

Her er noen av meldingene vi fikk inn:

«Kunne godt tenke meg å ta buss til jobb. Bor på Skotfoss, jobber i Brevik, og starter klokka sju. Da blir det vrient. Min sønn jobber på Ineos og må gå fra Herre.»

«Jeg savner busstilbudene på kvelden, og spesielt på kvelden i helgene. Vi har fine bussruter der vi bor, men de går ikke etter klokka fem i helgene, og det er noe tull. På kvelden skulle gjerne bussene gått oftere, så kunne man kombinert vennebesøk med et glass vin :)»

«Prøv å ta bussen fra Strømdal til Nenset rundt klokka 08 om morgenen, og se hvor lang tid det tar. Hvis man sammenligner med å ta samme rute ved 10-tida, får man seg en overraskelse.»

 • Vis omsyn på tronge vintervegar

  Køyreskulelærar Preben Utzig i Skien lærer elevane sine at det ikkje er nokon vits i å halde på forkøyrsretten, men heller vise omsyn nå som gater og vegar er både tronge og glatte. Utzig får full støtte hjå UP Region Sør.

  Preben Utzig
  Foto: Roald Marker / NRK
 • Bekymra for inaktive eldre

  Ingebjørg Kyrdal, spesialist i fysioterapi for eldre, er bekymra for stillesitjande eldre. Vaksne og eldre er i ro i gjennomsnitt 62 prosent av den vakne tida, altså rundt ni timar dagleg, viser statistikk frå Helsedirektoratet.

 • Strid i skjønnsretten

  Lilleelva Parkering og Statens vegvesen er i strid om det nye Lilleelvkrysset i Porsgrunn. Parkeringsselskapet vil ha erstatning for tapte parkeringsplassar, også for plassar som enno ikkje er bygd, skriv Varden.

 • Startskot for samanslåing

  Telemark er vertskap for det fyrste møtet i fellesnemnda for nye Vestfold og Telemark fylkeskommune. Fylkesordførar Sven Tore Løkslid seier han gler seg til å starte prosessen. På møtet skal det mellom anna veljast leiar og nestleiar av fellesnemnda.

  Sven Tore Løkslid. AP
  Foto: Anne Lognvik / NRK