NRK Meny
Normal

Vet ikke årsaken til gasslekkasje

Yara nedsetter en kommisjon som skal undersøke hvorfor det oppstod en gasslekkasje på Herøya torsdag kveld.

Per Knudsen

Fabrikksjef ved Yara Porsgrunn Per Knudsen.

Foto: Roald Marker / NRK

Fabrikksjef Per Knudsen sier rapporten vil foreligge om rundt én uke, men at fabrikken der lekkasjen fant sted, vil starte opp før den tid.

– Ved slike hendelser ser vi alltid på rutiner, tekniske detaljer og på hvordan selve situasjonen ble håndtert, sier fabrikksjefen.

Fire på sykehus etter lekkasjen

Lekkasjen av nistrosegass oppstod i salpeterfabrikken til Yara på Herøya torsdag kveld. Fire personer ble eksponert for gassen, og ble sendt til sykehus. Torsdag kveld ble de betegnet som lettere skadet. Knudsen vet ikke hvordan det går med de fire fredag morgen.

– Vi jobber med å få kontakt og skaffe informasjon om hvordan det går med dem, sier han.

Nitrosegass løses opp i vann for å lage salpetersyre. Gassen kan forårsake skader på lungene, fordi det dannes syre når den kommer i kontakt med fuktighet i lungene.

Fortsetter etterforskningen

Det var like etter klokken 21 torsdag kveld at politiet meldte om at nødetater var på vei til fabrikken. Operasjonsleder hos politiet, Jørn Gustav Larsen, fortalte torsdag kveld at politiet vil fortsette etterforskningen av hendelsen fredag. Arbeidstilsynet er også rutinemessig varslet om saken.

 • Bilbrann sløkt

  Bilbrannen i Porsgrunn er sløkt. Politiet trur brannen kan ha oppstått da bilen stod til lading. Det var ein vanleg bil, ikkje ein elbil. Politiet gjer nødvendige undersøkingar på staden.

 • Internasjonal Ibsenpris

  Den sveitsiske regissøren og komponisten Christoph Marthaler er vinnar av Den internasjonale Ibsenprisen 2018. Prisen på 2,5 millionar kroner blir delt ut av den norske stat, og blir rekna som den største teaterprisen i verda.

 • Avvik ved NOAH Langøya

  Miljødirektoratets revisjon av NOAH Langøya har avdekt fire avvik. Dette er det same selskapet som står bak planane om eit avfallsdeponi i Brevik. Korkje Miljødirektoratet eller administrerande direktør, Carl Hartmann, ser på avvika som alvorlege.

  Langøya
  Foto: NOAH