NRK Meny
Normal

Gir opp nazinavn

Forhandlingsutvalget fra Vestfold fylkeskommune har bestemt seg for å droppe nazinavnet Vest-Viken som forslag på ny region bestående av Telemark og Vestfold.

Vest-Viken NS

VEST-VIKEN NS: Vestfold fylkeskommune dropper kravet om å bruke det gamle nazinavnet Vest-Viken når Telemark og Vestfold skal slå seg sammen.

Foto: Arkiv

Tidligere denne uken gjorde NRK det kjent at Vestfolds foretrukne navn på den nye regionen først ble brukt av Nasjonal Samling under andre verdenskrig. Navnet Vest-Viken ble valgt da NS slo sammen Vestfold og Buskerud til en felles region i 1942. Vestfold beholdt navnet til krigens slutt i 1945.

Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid, var kjapt ute og gjorde det klart at Telemark ikke kunne gå med på et så belastet navn.

Fylkesordfører i Vest-Viken, Thore Tjersland

Fylkesfører i Vest-Viken, Thore Tjersland, til høyre sammen med Vidkun Quisling til venstre.

Foto: ARKIV

– De opplysningene som har kommet frem nå må vi ha med oss. Vi skal skape noe spennende og offensivt og da kan vi ikke ha et belastet navn, sa Løkslid.

Gir ikke opp navnet på grunn av nazi-assosiasjoner

I forhandlingene fredag sa fylkesordfører Rune Hogsnes fra Vestfold at man føyer seg etter Telemarks ønske, og at man ikke gikk vekk fra Vest-Viken på grunn av assosiasjoner til Nazismen.

– Vi aksepterer at dere ikke ønsker et fellesnavn for regionen og går dermed med på Vestfold og Telemark. Dette har ikke noe med hva nazistene har gjort, sier Vestfolds fylkesordfører.

Hogsnes forsøkte først å forsvare navnet, men nå er det kroken på døra for Vest-Viken.

 • Anmelder skogeiere

  Organisasjonen Dyrenes Røst anmelder Cappelen og Løvenskiold-Fossum for brudd på dyrevelferdsloven. Skogeierne har satt ut tamme ender for at turister kan jakte. Jenny Rolness i Dyrenes Røst viser til at dyreeier ikke kan sette ut andunger, gjøre dem avhengige av foring, for så å ta fra dem maten.

 • Begge klubber kan straffes

  Både Fredrikstad FK og Notodden FK kan få straff av fotballforbundet. Direktør Nils Fisketjønn, sier de har skrevet til begge klubbene og bedt om en forklaring. Notodden mener det er urettferdig om de skal straffes for at fredrikstadsupportere skapte kaos.

 • Stopper på alle togstopp

  Tog på Sørlandsbanen skal fremdeles stoppe i Bø, Nordagutu, Lunde, Drangedal og Neslandsvatn også etter 2020. Det sier Frps Bård Hoksrud. Det var i forbindelse med at Sørlandsbanen skal konkurranseutsettes at spørsmålet om at toget skal ha færre stopp kom opp.

  Fotokonkurranse "Bevegelse" DEL 9
  Foto: Øistein Eriksen
 • E134 åpen igjen

  Et utenlandsk vogntog har sperret veien i Røldal. Nå er det fjernet, forteller Espen Vågslid

  Vogntog sperra E134 i Røldal
  Foto: Espen Vågslid