NRK Meny
Normal

Vestfjorddalens Romeo og Julie

Idol-Linnea Dale og Frøydis Armand spiller to av rollene, når Marispelet igjen settes opp i Rjukan.

Frøydis Armand og Linnea Dale

Frøydis Armand og Linnea Dale i Marispelet.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

For fjerde år på rad kan rundt 3.000 publikummere se Marispelet på Rjukan. Spillet handler om den vakre Mari og om hvordan livet hennes endte ved Rjukanfossen.

Frøydis Armand, Karl Martin Jacobsen, Nils Sletta og Linnea Dale.

Frøydis Armand, Karl Martin Jacobsen, Nils Sletta og Linnea Dale.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Nytt i år er at 16 år gamle Linnea Dale fra Tinn, kjent fra Idol, spiller rollen som unge Mari. Maris far, Ulf, spilles av Nils Sletta. Unge Øystein tolkes av Karl Martin Jacobsen, mens Øysteins mor, Kari, gestaltes av Frøydis Armand. I alt rundt 80 personer er med i spillet.

Forbudt kjærlighet

Kjærlighetsdramaet mellom Mari og Øystein utspiller seg på kanten av den storslagne Rjukanfossen ved foten av Hardangervidda, og gir også en sjelden anledning til å se Rjukanfossen.

Gro Synnøve Brekka

Gro Synnøve Brekka, leder av Marispelet.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

- Dette er Vestfjorddalens svar på Romeo og Julie, sier Gro Synnøve Brekka, leder av Marispelet.

Spillet er basert på et gammelt sagn, og Brakka står bak ideen med å sette opp dette som et skuespill.

- Dette handler om den fattige husmannsgutten Øystein, som forelsker seg i den rike storbondes datter, Mari. Øysteins familie bor hos storbonden, og foreldrene samarbeidet om å skille dem, forteller Brekka.

Kurert høydeskrekk

Armand var med første gang i 2006. Høydeskrekk gjorde den første dagen ved Rjukanfossen til en traumatisk opplevelse. Høydeskrekken ble kurert på Gaustatoppen og Armand har vært fast på de siste tre oppsetningene.

Stykket spilles fra 24. til 27. juli. I fjor var forestillingen utsolgt. I år er det fremdeles noen få billetter igjen.

 • Miljøkrav for nye statsrådar

  Miljøstiftinga ZERO meiner at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen bør sjå at ein konkurransedyktig industri i framtida vil vera utan utslepp. Og Bellona forventar at miljøminister Ola Elvestuen held fram med den norske satsinga på CO₂-fangst.

  Torbjørn Røe Isaksen
  Foto: Arild Sandsvik / NRK
 • Blir statssekretær for Listhaug

  Statssekretær Knut Morten Johansen frå Skien er gjeven avskjed i nåde som statssekretær for statsråd Ketil Solvik-Olsen. Han har blitt utnemnt på nytt til statssekretær for Sylvi Listhaug i Justis- og beredskapsdepartementet.

 • Feirar Elvestuen

  Ordførar Robin Kåss (Ap) og fylkesordførar Sven Tore Løkslid (Ap) feirar i dag at Ola Elvestuen (V) blir ny klima- og miljøminister. Årsaka er at Elvestuen ikkje vil legge eit deponi for farleg avfall til Brevik så lenge det er andre som ynskjer eit slikt deponi.

  Ola Elvestuen
  Foto: Olav Juven / NRK