NRK Meny
Normal

Vestfjorddalens Romeo og Julie

Idol-Linnea Dale og Frøydis Armand spiller to av rollene, når Marispelet igjen settes opp i Rjukan.

Frøydis Armand og Linnea Dale

Frøydis Armand og Linnea Dale i Marispelet.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

For fjerde år på rad kan rundt 3.000 publikummere se Marispelet på Rjukan. Spillet handler om den vakre Mari og om hvordan livet hennes endte ved Rjukanfossen.

Frøydis Armand, Karl Martin Jacobsen, Nils Sletta og Linnea Dale.

Frøydis Armand, Karl Martin Jacobsen, Nils Sletta og Linnea Dale.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Nytt i år er at 16 år gamle Linnea Dale fra Tinn, kjent fra Idol, spiller rollen som unge Mari. Maris far, Ulf, spilles av Nils Sletta. Unge Øystein tolkes av Karl Martin Jacobsen, mens Øysteins mor, Kari, gestaltes av Frøydis Armand. I alt rundt 80 personer er med i spillet.

Forbudt kjærlighet

Kjærlighetsdramaet mellom Mari og Øystein utspiller seg på kanten av den storslagne Rjukanfossen ved foten av Hardangervidda, og gir også en sjelden anledning til å se Rjukanfossen.

Gro Synnøve Brekka

Gro Synnøve Brekka, leder av Marispelet.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

- Dette er Vestfjorddalens svar på Romeo og Julie, sier Gro Synnøve Brekka, leder av Marispelet.

Spillet er basert på et gammelt sagn, og Brakka står bak ideen med å sette opp dette som et skuespill.

- Dette handler om den fattige husmannsgutten Øystein, som forelsker seg i den rike storbondes datter, Mari. Øysteins familie bor hos storbonden, og foreldrene samarbeidet om å skille dem, forteller Brekka.

Kurert høydeskrekk

Armand var med første gang i 2006. Høydeskrekk gjorde den første dagen ved Rjukanfossen til en traumatisk opplevelse. Høydeskrekken ble kurert på Gaustatoppen og Armand har vært fast på de siste tre oppsetningene.

Stykket spilles fra 24. til 27. juli. I fjor var forestillingen utsolgt. I år er det fremdeles noen få billetter igjen.

 • Telemarkinger klare for sprint

  Mikael Gunnulfsen (bildet) fra IF Ørn er blant telemarkingene som stiller til sprint under sesongstarten på Beitostølen. Også Svein Halvor Dahl (IL Skarphedin), Ånund Lid Byggland og Torgeir Lid Byggland (begge Høydalsmo IL) deltar. Følg prologen her.

  Mikael Gunnulfsen
  Foto: Privat
 • Utsetter pensjonisttilværelsen

  Rådmann i Tinn kommune, Rune Lødøen, fortsetter i jobben fram til 1. april. Lødøen skulle etter planen gå av med pensjon ved nyttår, men ifølge RA fortsetter han i noen måneder fordi kommunen ikke har funnet en ny rådmann ennå.

 • Utforkjøring på E18

  To personer er kjørt til sykehus for sjekk etter en trafikkulykke på E18 i Porsgrunn ved 7-tiden lørdag morgen. Bilen kjørte av vegen ved avkjøringsrampen til Heistad. Politiet mistenker promillekjøring.

 • Vogntog sperret E134

  Tre utenlandske vogntog sperret trafikken på E134 ved Vinje kyrkje i natt. To av vogntogene hadde først stoppet opp i en motbakke. Det tredje vogntoget forsøkte å kjøre forbi, men satte seg fast i motgående. Politiet har beslaglagt sjåførens førerkort. Ett av de andre vogntogene har fått kjøreforbud fordi det mangler kjetting.