NRK Meny
Normal

Vern i Telemarkskanalen

Fylkeskommunen ønsker å bevare enkelte av fløtningsanleggene i Telemarkskanalen for ettertiden.

Nå blir det jobbet med en verneplan for fløtningsanleggene.

Fløtning ved Nautesund
Foto: Øystein Økter / NRK

Anleggene er eid av Skiensvassdragets fellesfløtningsforening, og det er foreningen som har ansvaret for å finne nye eiere.

Fylkeskommunen ønsker imidlertid å koordinere vernearbeidet fordi det er viktig å bevare anleggene, sier rådgiver Carl-Fredrik Thorsager.

Siste fløtning er historie

Rådgiver Carl-Fredrik Thorsager
Foto: Anette Lieng Håkonsen / NRK

– Fløtning i Norge har pågått i flere hundre år. Telemarksvassdraget er det siste stedet i landet hvor tømmerfløtning har holdt på fram til idag.

Det siste tømmereret kom fram til Norske Skog Unions anlegg i Skien kort tid før fabrikken ble lagt ned 1. mars iår.

Thorsager sier Telemark fylkeskommune har ansvaret for kulturminnene i fylket og vil gjerne ha en verneplan for fløtningsanleggene. – Det er viktig å bevare noe av dette anlegget, mener han.

Vil unngå kritikk

Han legger ikke skjul på at fylkeskommunen gjør dette for å unngå kritikk i ettertid.

Rådgiver Carl-Fredrik Thorsager skal være ferdig med verneplanen første mai.

 • Hund som beit treåring blir avliva

  Eigarane av hunden som beit ein treåring i Skien har fått førehandsvarsel om at hunden blir avliva. Politiadvokat Christian Ytterbø i Sør-Øst politidistrikt seier til TA at vilkåra i paragraf 18 i hundelova for å fatte vedtak om avliving er oppfylt.

  Ulvehund
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Kan bli overkøyrt av staten

  Fylkesordførar Sven Tore Løkslid (Ap) er redd Vestfold og Telemark kan bli overkøyrt av staten dersom dei ikkje blir einige på det felles fylkestingsmøte i Tønsberg i dag. Også Gunn Marit Helgesen (H) meiner fylka har mest å vinne på å bli samde.

  Sven Tore Løkslid
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Vinje-senteret får pengar

  Nynorsk kultursentrum gler seg over pengar til innhald i Vinje-senteret for dikting og journalistikk. – Det er eit nytt stort steg for oss, seier Ottar Grepstad i Nynorsk kultursentrum etter at Stortinget no løyver 1,6 millionar til Vinje-senteret.

 • Erkjenner straffskuld for likskjending

  Dottera til Kari Grønnestad, som blei drepen i 2015, erkjenner straffskuld for likskjending. Kvinna har tidlegare vore siktet for drapet på mora. I august i år blei dottera og sambuaren tiltalt for likskjending, skriv TA.

  Søk etter død kvinne i Skienselva
  Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK