NRK Meny
Normal

Vern i Telemarkskanalen

Fylkeskommunen ønsker å bevare enkelte av fløtningsanleggene i Telemarkskanalen for ettertiden.

Nå blir det jobbet med en verneplan for fløtningsanleggene.

Fløtning ved Nautesund
Foto: Øystein Økter / NRK

Anleggene er eid av Skiensvassdragets fellesfløtningsforening, og det er foreningen som har ansvaret for å finne nye eiere.

Fylkeskommunen ønsker imidlertid å koordinere vernearbeidet fordi det er viktig å bevare anleggene, sier rådgiver Carl-Fredrik Thorsager.

Siste fløtning er historie

Rådgiver Carl-Fredrik Thorsager
Foto: Anette Lieng Håkonsen / NRK

– Fløtning i Norge har pågått i flere hundre år. Telemarksvassdraget er det siste stedet i landet hvor tømmerfløtning har holdt på fram til idag.

Det siste tømmereret kom fram til Norske Skog Unions anlegg i Skien kort tid før fabrikken ble lagt ned 1. mars iår.

Thorsager sier Telemark fylkeskommune har ansvaret for kulturminnene i fylket og vil gjerne ha en verneplan for fløtningsanleggene. – Det er viktig å bevare noe av dette anlegget, mener han.

Vil unngå kritikk

Han legger ikke skjul på at fylkeskommunen gjør dette for å unngå kritikk i ettertid.

Rådgiver Carl-Fredrik Thorsager skal være ferdig med verneplanen første mai.

 • Fikk tur over Skien

  Fem luftballonger fløy i dag over Skien. For en av dem som var med ble det hele en stor overraskelse. Helena Byggstøyl trodde egentlig at hun skulle på skitur, men ble lurt av kjæresten. Han hadde planlagt en luftballongtur over Skien. Turen endte med en god landing på en gangsti rett ved Børsesjø.

  Luftballong over Skien.
  Foto: Helena Louisa Byggstøyl / privat
 • Tog sperrer linjen på Vestfoldbanen

  Togstrekningen mellom Larvik og Skien er stengt for togtrafikk. Det forteller NSB. Grunnen er at et tog sperrer linjen. Reisende må regne med forsinkelser og innstillinger. NSB skriver på sine nettsider at de organiserer busstransport på den stengte strekningen.

 • Elg måtte avlives

  Elgen som gikk gjennom isen i Vråvatn klarte å redde seg selv opp etter en lang stund i vannet. – Den kom seg opp på isen, hvor den sto oppreist en kort periode. Så la den seg ned. Viltnemnda måtte til slutte avlive den da den var kraftig nedkjølt, melder politiet.

  Elg gjennom isen i Vråvatn
  Foto: Politiet
 • Elg gjennom isen i Kviteseid

  En elg har gått gjennom isen 100 meter fra land på Vråvatn, cirka to kilometer fra Flatland. Viltnemnda og en patrulje fra politiet er på vei til stedet.