NRK Meny
Normal

Verdens yngste coach?

14 år gamle Martin Grøgard er klar til å begynne som livsstilscoach. Han er trolig den yngste i bransjen.

Martin Grøgard

Martin Grøgard vil hjelpe andre unge

Foto: Privat

– Ungdom trenger å snakke med jevnaldrende, ikke bare med eldre mennesker. Det synes mange er litt kleint, sier ungdomscoachen.

Selv har Grøgard tatt timer hos coach. Der har han også plukket opp noen tips om hvordan han skal stille spørsmål og lytte til de han snakker med.

– Jeg har hatt mange venner som har slitt litt, jeg har hjulpet dem og de har klart seg veldig bra. Dette er litt av grunnen til at jeg nå ønsker å ta dette videre, sier Martin Grøgard.

– Jeg har lurt veldig på hva jeg skal bli når jeg blir stor. Når jeg fikk tips om coaching, synes jeg det virka veldig interessant. Nå har jeg lært en del, og er klar for å hjelpe andre ungdommer. Det er mange som sliter, så jeg tror det er behov for en ungdomscoach, sier 14 åringen.

På skype

Ideen til Martin Grøgard er å hjelpe unge via internett. Foreløpig vil all hjelp være gratis.

–Jeg må jo trene og komme litt i gang. Håpet er at mennesker som trenger hjelp skal gå på nettsiden min å søke kontakt. Jeg vil gjøre så godt jeg kan for å hjelpe. Jeg ser for meg at jeg skal bruke skype som verktøy.

Tror du noen vil søke hjelp hos deg?
–Jeg håper jo selvfølgelig det. Jeg håper jeg kan gi dem system, som det heter på ungdomsspråket. Det at jeg er så ung er bare en fordel. Jeg har likevel masse livserfaring, sier Grøgard.

Om det kommer mennesker med svært alvorlige problemer har den unge livsstilcoachen en plan for hva han skal gjøre.

– Da må jeg sende dem videre til profesjonelle, sier han.

Ungdom trenger å snakke med jevnaldrende, ikke bare med eldre mennesker. Det synes mange er litt kleint.

Fikk hjelp av coach

14-åringen har selv fått coaching hos Terje Nordkvelle. Nordkvelle har drevet som coach i flere år, og bruker blant annet tid på å lære foreldre å snakke med barna sine. Nordkvelle er klar på at han ikke har gitt opplæring til Grøgard.

– Jeg har gitt ham noen tips og vink, men ikke opplæring. Jeg har heller ikke forsøkt å påvirke han til å begynne med dette. Men jeg synes det er helt fantastisk at han har lyst til å drive med slik rådgivning. Han er en klok, trygg, ung mann, forsikrer Nordkvelle.

Vil hjelpe alle

14-åringen fra Ål håper å hjelpe folk fra hele landet. Han er redd kundegrunnlaget i nærområdet er noe snevert.

– Jeg tror de aller fleste i området her har det veldig bra, så det ville blitt lite å gjøre for meg hvis jeg bare skulle holdt meg her, sier Martin Grøgard.

 • Satt fast i heis

  Skien brannvesen rykket søndag kveld ut til Håvundveien for å bistå personer som satt fast i en heis.

 • Stoppet sjåfør med narkotika

  En 18 år gammel mann er stanset av politiet i Porsgrunnsveien og mistenkt han for ruspåvirket kjøring. Både sjåfør og passasjer var i besittelse av mindre mengder narkotika. Politiet har beslaglagt førerkortet og anmeldt forholdet.

 • Får kjøpe Haga kystkafé

  Fylkeskommunen tilbyr Kragerø kommune å kjøpe eigedommen ved Haga kystkafé på Jomfruland for 1,9 millionar kroner. Ordførar Jone Blikra seier til Kragerø Blad Vestmar at det er viktig at kommunen sikrar seg denne sentrale eigedommen på Jomfruland.

  Haga kafé på Jomfruland
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Snøskredfare i fjellet

  Snøskredfaren er fremdeles betydelig i flere fjellområder i Sør-Norge. Vinterferien har startet mange steder og alle som skal ut i fjellet må ta hensyn til terrenget oppfordrer skredeksperter ved Norges Geotekniske Institutt, melder varsom.no