NRK Meny
Normal

Strømledninger griller hubroen

KRAGERØ (NRK): Usikrede høyspentmaster er en stor trussel og setter verdens største ugle i fare. Men i Kragerø har kraftselskapet brukt vinteren godt.

Hubro

Hubroen har vært totalfredet i mer enn 40 år, og bestanden er nå liten.

Foto: Petter Melsom / NRK

Usikrede høyspentmaster er nemlig den største trusselen mot hubroen i dag. For når en fugl med nesten to meters vingespenn flyr i nærheten, kan det lett gå galt.

I Kragerø har kraftselskapet gjort en innsats for å hindre at hubroen ikke omkommer.

Denne vinteren har de sikret mastene for at slik at den truede ugla ikke skal bli grillet av strømkablene, forteller prosjektleder Bent Ove Kragh i Kragerø Energi.

Kraftselskapet i Kragerø har isolert ledninger og laget egne sittepinner for hubroen.

Egne sittepinner og pigger på stolpene skal beskytte hubroen og også kraftnettet.

– Vi har montert sittepinner for hubroen slik at de ikke kommer borti strømførende ledninger.

I tillegg er det pigger som hindrer fuglene fra å slå seg ned på stolpen.

Bare noen hundre hubroer igjen

Arbeidet er viktig, for hubroen kan komme til å forsvinne fra norsk fauna. Det er nå bare noen hundre eksemplarer igjen.

– Arbeidet blir gjort litt for å beskytte nettet vårt mot utfall, men da vi ble spurt om vi vile være med å ta vare på hubroen også, syntes vi det var et godt tiltak.

Høyspentmastene er den klart største dødsårsaken og nå har kraftselskap rundt om i landet startet med sikring av master i Hubro-områder.

Sammen med mer bruk av isolerte kraftkabler, kan det bety en sikrere fremtid for den majestetiske rovfuglen.

 • Fikk Spellemannsprisen

  Anne Hytta fra Sauland i Hjartdal kommune fikk Spellemannsprisen i kategorien Folkemusikk/tradisjonsmusikk for 2017. Hytta har gått i hardingfeleopplæring hos blant andre Einar Løndal og Knut Buen. Hun fikk prisen for soloalbumet "Strimur".

  Anne Hytta
  Foto: Mona Møllebakken
 • 21 bøter

  Politiet i Telemark har hatt fartskontroll i Gransherad i dag. Resultatet ble 21 forelegg for høy fart. Høyeste hastighet ble målt til 72 kilometer i timen, i 50 sonen. En fører ble anmeldt.

  Fartskontroll
  Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK
 • Vil kaste ut Bombemann

  Borettslaget vil kaste ut mannen som er siktet for å oppbevare store mengder farlig sprengstoff i leiligheten sin. Det bekrefter advokat Ole Revhaug, som er engasjert av borettslaget på Vallemyrene, til Varden.

 • 13 792 uføre i Telemark

  12,7 prosent av befolkningen i Telemark er uføre. Per 31. desember 2017 var det registrert 13 792 mottakere av uføretrygd i Telemark. Det er en økning på 164 personer eller 1,2 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder TA.