NRK Meny

Verdens nordligste vingård

Du trenger ikke lenger dra til Frankrike for å oppleve vingårder. Her er nemlig Norges eneste vingård.

Lerkekåsa Vingård på Gvarv
Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

Kilde: NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Når du ser for deg en vingård drømmer du deg kanskje bort i et bilde med steikende sol, et slott i det fjerne og nærmest gullforgylte vinranker. Men se heller for deg frostrøyk, ranker med druer omringet av snøbelagte fjell og griser og høner.

På Lerkekåsa Vingård på Gvarv i Telemark er nemlig småbruket blitt gjort om til vingård.

Lerkekåsa Vingård på Gvarv i Telemark

Vinstokkene på Lerkekåsa Vingård

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

Utfordringer

- Vi ville utnytte den plassen vi har her på gården, og samtidig skape noe fint, sier Joar Sættum.

Sammen med Wenche Hvattum bor han her på gården, og nå har de blitt vindyrkere. De har begge sentrale roller innen næringsutviklinga i Midt-Telemark, og håper at vingården kan trekke flere turister til stedet.

Det startet med 25 vinstokker med druer for tre år siden, og nå har de to 1 700 vinstokkerer å ta vare på.

Det kalde klimaet her i Norge byr på utfordringer. Det er viktig at druene blir høsta før frosten tar dem. Og det er en tålmodighetsprøve.

Vindruer

En klase med druer som ble oversett under innhøstinga.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

Tålmodighet

- Jeg gikk og trippa lenge. Vi var redde for frosten, men samtidig er det viktig at druene får en så lang modningssesong som mulig. Så for ei uke siden hadde vi den store høstingsdagen, eller den store høstingstimen, ler Hvattum.

For det er ikke så mange druer enda. 36 kilo ble høsta inn, og på to liter druer blir det pressa ut én liter vin.

- Foreløpig er det ikke så store dunker vi produserer i, smiler Sættum.

Vinproduksjon på kjøkkenet på Lerkekåsa Vingård

Her på kjøkkenet står vinen til gjæring.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

Fabrikk på vaskerommet

Produksjonen foregår på kjøkkenet og på vaskerommet. Det er en svak duft av gjær og alkohol i det vi kommer inn i "fabrikken". Flere dunker med frukt, som står til gjæring, er plassert på vaskerommet. Wenche Hvattum bruker frukt fra hagen til å øve seg på, før de edle druene skal i produksjon.

- Det er ikke mye jålerier rundt det her. Nå er vi på vaskerommet vårt, og det er som vaskerom flest. Her er det vin og vaskemaskin, ler Hvattum.

Vinproduksjon på vaskerommet

Vaskerom/vinfabrikk på Lerkekåsa.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK