NRK Meny
Normal

Venter for lenge

SKIEN (NRK): Par med problemer venter for lenge med å søke hjelp. Familieterapeuter mener flere ekteskap og parforhold kunne vært reddet.

Familieterapeut Kristin Askevold

Familieterapeut Kristin Askevold mener mange ekteskap og forhold kunne vært reddet hvis flere søkte hjelp tidligere.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Vi hadde ikke vært gift i dag hvis ikke det var for hjelpen vi fikk. Det er jeg nesten helt sikker på, sier kvinnen i paret som ikke ønsker å stå frem med navn og bilde.

Paret hadde vært gift i åtte år da de bestemte seg for å gå i terapi. De ønsket å bevare forholdet, men hadde mange utfordringer. Kranglene var mange og lange. Ofte endte de med at mannen rømte.

– Jeg var alene, og følte meg ensom. Jeg ville at han skulle prioritere familien. Men i stedet for å være sammen endte vi opp med å bruke tiden hver for oss. Jeg var veldig opptatt av å ta ting med en gang, det endte ofte i krangler.

Det var flere år med dårlig stemning før paret forsto at de trengte hjelp.

– Det var et reelt alternativ å gå fra hverandre.

Søk hjelp i tide!

– Heldigvis så kom disse til oss før det var for sent. Veldig mange venter altfor lenge med å søke hjelp, og da er det ofte vanskelig for oss å bidra, sier Even Tengesdal.

Even Tengesdal

Even Tengesdal er daglig leder og familieterapeut på Grenland familievernkontor.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Tengesdal er daglig leder og familieterapeut ved Grenland familievernkontor. Han tror mange kunne ha nytte av å bringe inn en nøytral, trent, tredjeperson for å løse konflikter på et tidlig tidspunkt.

– Hvis det har blitt forakt er det vanskelig å hjelpe. Veldig mange kommer inn i konfliktmønstre som ødelegger for dem. Eller de har rett og slett gitt opp, sier Tengesdal.

Rundt 40 prosent av alle ekteskap ender i skilsmisse. Om flere hadde gått og fått hjelp til å løse ulike problemer kunne kanskje noen av disse skilsmissene vært unngått.

– Jeg tror vi kan redde mange ekteskap hvis folk kommer hit i tide. Når det er sagt er det ikke slik at alle alltid skal være sammen. Noen ganger kan et brudd være den riktige løsningen, sier Tengesdal.

Redd for å miste kontrollen

Familieterapeutene har flere teorier om hvorfor folk venter så lenge før de tar kontakt med familievernkontorene.

– Mange tenker nok at dette skal vi klare på egen hånd. Andre synes at det virker litt voldsomt å ta kontakt med et familievernkontor. Også er det nok noen som er redd for å miste kontrollen. De vet ikke helt hva det innebærer å komme hit, sier familieterapeut Kristin Askevold.

– Vi er veldig glad for at vi gikk i terapi. Vi gruet oss veldig før vi gikk til den første timen, men det har absolutt vært verdt det, sier paret som nå har vært gift i 12 år.

 • Kan ta tid

  Det kan ta tid å reparere synkehullet i Skien. Oppsynsmann Finn Bjørn Lunde i Skien sier det er brudd på en hovedvannledning. – Vi må finne lekkasjen før vi kan få tettet den. Hullet er to meter i diameter og en meter dypt.

  Synkehull i Skien
  Foto: Lorentz Berg / NRK
 • Synkehull

  Det er et stort hull i veibanen ved Blekebakkvegen i Skien. Politiet melder at kommunens ingeniørvakt er varslet om synkehullet. De har sendt en patrulje til stedet for å hindre at noen skader seg.

 • Imingfjell brøytes ikke

  Det blir ikke brøyting på Imingfjell i dag, melder Statens vegvesen. Reinflokken på 1000 dyr er fremdeles øst for fylkesveien. Rolf-Helge Grønås i Vegvesenet sier de følger bevegelsene til flokken. De vil begynne og brøyte så snart det er en endring.

 • Skal satse på jenter

  Telemark fotballkrets styrker fokuset på jentefotball og ansetter tidligere landslagsspiller Trine Rønning. Rønning skal utvikle jentefotballen i Telemark, og jobbe for å få opp rekrutteringen. – Dette blir spennende. Jeg gleder meg veldig, sier hun.

  Trine Rønning
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK