NRK Meny
Normal

Skoleleie Tommy (20) i fast jobb:– Er som å vinne i Lotto

SKIEN/PORSGRUNN (NRK): Et vellykket lærlingeprosjekt har gitt resultater. I fire år har ti skoletrøtte elever droppet videregående og jobbet som lærlinger. Snart har ni av de ti fagbrev.

Tommy Kåsene slapp å gå på skole. Nå har han fagbrev og fast jobb.

Tommy Kåsene slapp å gå på skole. Nå har han fagbrev og fast jobb.

Foto: Petter Melsom / NRK

Tommy Kåsene (20) smiler fra øre til øre, der han står i verkstedhallen hos Bilfinger på Herøya. Han er i starten av voksenlivet, har fått seg leilighet, fagbrev og fast jobb.

– Jeg var veldig heldig, at dette prosjektet startet da jeg trengte det. Dette har gjort at jeg kan begynne å etablere meg med leilighet og gå videre i livet som vanlige, alminnelige folk. Det er fint, sier 20-åringen glad.

Ni av ti får fagbrev

Tommy er en av ti elever som for fire år siden fikk tilbud om å være med i prosjektet "Fra talent til fagarbeider". Av de ti har syv allerede fått fagbrev.

– I løpet av høsten vil mest sannsynlig to til få fagbrevet sier Arild Ljådal i NHO.

Prosjektleder Roald Tangen i "Fra talent til fagarbeider"

Prosjektleder Roald Tangen i 'Fra talent til fagarbeider'.

Foto: Petter Melsom / NRK

Ljådal var med å presentere det vellykkede prosjektet på en pressekonferanse i Skien fredag. Prosjektleder Roald Tangen i "Fra talent til fagarbeider", mener bedriftene har spilt n viktig rolle.

– Nøkkelfaktoren har vært positive bedrifter. De har vært villige til å stille opp ved å ta inn lærlinger, som er over gjennomsnittlig drittlei av å gå på skolen, sier Tangen.

Fire spennende år

På Herøya kan Tommy se tilbake på fire spennende år, hvor han har lært seg å jobbe selvstendig og å bruke kreativiteten sin.

– Her på verkstedet til Bilfinger gjør vi alt innen plast, det er veldig mye variasjoner, du er ikke bare et sted, du er overalt, ute og reiser, du er her inne på industriområdet. Du er borte i så mye rart. Det er veldig spennende og interessant, sier 20-åringen.

Nyter seierskake

Fredag kunne folk fra prosjektet nyte seierskaka.

Foto: Petter Melsom / NRK

Tommy mener at dette er en riktig måte å få skolelei ungdom til å komme seg videre i livet.

– For oss har det vært helt utrolig at vi har fått det til. Det er kjempefint

– På en skala fra 1-10, hvor lei var du av skolen?

– Ni kanskje, det vil jeg si. Dette er som å vinne i lotto, sier Tommy Kåsene med et bredt smil.