NRK Meny
Normal

Varsler flom i flere fylker

(NRK): Det er ventet mye regn i fylkene rundt Oslofjorden løpet av det nærmeste døgnet.

Regn

VANN I VEIBANEN: Det er venta mellom 20 og 30 millimeter regn enkelte steder.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi har sendt ut et varsel på gult nivå, det er det laveste varslingsnivået vårt, sier vakthavende hydrolog ved NVE, Elin Langsholt.

Elin Gerd Langsholt, flomvarsler NVE

Elin Gerd Langsholt, flomvarsler NVE

Foto: Stig Storheil / NVE

Meteorologene har meldt mye regn i lavlandet rundt Oslofjorden. Det gjelder Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Oslo, Akershus og Østfold.

Nedbøren kommer mot kvelden og i løpet av natten. Enkelte steder kan det komme mellom 20 og 30 millimeter regn.

Se oversikten i OBS-varselet fra Meteorologisk institutt.

– Da kan småbekker og småelver raskt få økende vannføring, og det kan bli lokale oversvømmelser, sier Langsholt. I tettbygde strøk med veger og underganger kan det fort bli liggende mye vann.

Langsholt sier det er en god ide å sjekke avløp, underganger og dreneringsrør så vannet kan renne lettest mulig bort.

Fra søndag morgen skal det bli lettere vær og mindre regn.

Vårflommen lar vente på seg

Ifølge NVE er det venta kjølig vær framover. Det gjør at vårflommen lar vente på seg.

– Vårflommen kommer som regel ikke før i mai, så det er litt tidlig ennå. Hvis vi får mildt vær i kombinasjon med mye regn, kan det bli fare for flom også i de større elvene som drenerer fjellområdene, sier Langsholt.

  • Meld ifrå om iskøyring

    Politiet i Bamble oppmodar folk til å seia ifrå om dei ser at det blir køyrd bil på islagde vatn. Tidleg i februar i år døydde ein 17 år gamal gut i ei ATV-ulykke på Ringsjøvatnet i Bamble, og politiet seier at slik køyring er meir vanleg enn dei fyrst trudde.

  • Politiet ynskjer tips

    Politiet etterlyser ein person etter at ein mann vart slått med balltre ved Circle K i Bø rundt halv tre i natt. Gjerningsmannen hadde svart kaps, grøn jakke, kvite hanskar og ein svart bag. Han hadde skjegg og var mørkhuda, ifølgje fornærma.

  • Brevik best eigna

    Bellona meiner at Brevik er den beste staden for eit avfallsdeponi for farleg avfall, skriv Porsgrunns Dagblad. Bellona føreslår at staten overtek rettigheitene til bruken og drifta av gruvene i Brevik.