NRK Meny
Normal

Varetektsfengsles i to nye uker

De to guttene som er siktet for å tent på Østre Porsgrunn kirke ble fredag ettermiddag varetektsfengslet for to nye uker.

Brann Østre Porsgrunn kirke

Natt til mandag 11. april brant Østre Porsgrunn kirke ned til grunnen. To gutter på 17 og 18 år ble i forrige uke siktet og varetektsfengslet i en uke. Fredag ba politiet om to nye uker i varetekt for de siktede.

Foto: Anne Lognvik / NRK

De siktede, som er henholdsvis 17 og 18 år gamle, ble i forrige uke varetektsfengslet i en uke.

Fredag ble det bestemt at de varetektsfengsles i ytterligere to uker med brev- og besøkskontroll.

Politiet ønsket å forlenge varetekten i to uker med brev- og besøkskontroll og aktor Jon Borgen begrunnet dette med fare for bevisforspillelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jon Borgen

Aktor Jon Borgen mener det kan skade etterforskningen dersom de to tiltalte løslates, og ba retten om at de blir varetektsfengslet i to nye uker med brev- og besøkskontroll.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

– Mistanken er styrket

– Grunnlaget er at vi fortsatt mener at det er god grunn til å mistenke de for brannen. Den etterforskningen som har funnet sted etter at de ble fengslet for en uke siden, har ikke svekket mistanken. Snarere tvert imot er mistanken styrket, sa Borgen til NRK.no før kjennelsen var klar.

Borgen ønsker ikke å kommentere hva som har styrket mistanken.

– Men det jeg kan i den sammenhengen, er at vi mener at det kan ødelegge etterforskningen dersom de tiltalte løslates, sier Borgen.

Han sier det har kommet nye opplysninger i saken.

– Det gjør det for så vidt hver dag, det kommer brikker til underveis. Vi er fremdeles ikke ferdig med etterforskningen, og fortsetter med det fremover, sier Borgen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marius Haugstoga

Advokat Marius Haugstoga mener det kom frem lite nytt i fredagens rettsmøte.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

– Lite nytt

17-åringens forsvarer Marius Haugstoga mener det var lite nytt som kom frem under fremstillingen av hans klient.

– Det kom egentlig ikke fram noe nytt. Det var en ny gjennomgang av det samme som ble sagt for en uke siden. Politiet fortsetter etterforskningen, og de har ikke kommet til noen konklusjoner, sa Haugstoga før kjennelsen var klar.

Haugstoga forteller at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

Følger Facebook-spor

Et av sporene som politiet følger skal være en statusmelding som 17-åringen angivelig skal ha lagt ut i forkant av brannen, der han skal ha gitt inntrykk av at han skulle tenne på noe. Det sier Haugstoga er ukjent for hans klient.

– Han sier at han ikke har skrevet noe på Facebook, sier Haugstoga.

Politiet mistenker at den aktuelle statusoppdateringen på Facebook er slettet, og vært i kontakt med nettstedet for å få gjenopprettet innholdet.

Aktor Jon Borgen sier de venter på svar fra selskapet, men at han ut over det ikke vil kommentere dette sporet.

Styrker min klients sak

Helge Husaas

Advokat Helge Husaas.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Advokat Helge Husaas, som forsvarer 18-åringen, er uenig med aktor, og mener de opplysningene som ble fremlagt under fredagens fremstilling, styrker hans klients sak.

– Etter min mening styrker opplysningene min klients sak. De gjør at mistanken til han er mindre, sa Husaas før kjennelsen var klar.