NRK Meny
Normal

– Utfordring å få tak i sykepleiere

Det er ikke er lett å få tak i nok fagfolk til sommerferien.

Mannlige sykepleiere

Sykehjemsavdelinger i hele landet er avhengige av ufaglærte vikarer for å ha nok bemanning i sommermånedene.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Sommeren kan være en problematisk tid ettersom det er vanskelig å få tak i faglærte ansatte i ferietiden.

Sykehjemsavdelinger i hele landet er avhengige av ufaglærte vikarer for å ha nok bemanning denne årstiden.

Med mange ufaglærte medarbeidere føler flere sykepleiere og hjelpepleiere et ekstra ansvar og press i sommermånedene.

Les også:

Tøff periode

Enhetsleder ved Frednes Sykehjem i Porsgrunn, Kristin Johansson, kan bekrefte at den tøffeste utfordringen om sommeren er å få tak i sykepleiere.

– Vi bruker et bemanningsbyrå for å få tak i sykepleiere i sommermånedene, men slik det ser ut nå så kunne vi gjerne hatt flere, sier Johansson.

Hun tror avdelingene ved sykehjemmet vil klare seg fint, så fremt det ikke skjer noe uforutsett. Sykehjemmet har blant annet mellom seks og sju vakter som er spesielt utsatte i forhold til sykdom.

– Det er en tøffere periode på sommeren og de faglærte blir sittende med et større ansvar denne perioden enn hva de gjør til vanlig, sier Johansson.

– Er flinke

Synnøve Bakke har jobbet som spesialsykepleier ved Frednes sykehjem i 35 år. Hun har lang erfaring med ufaglærte ferievikarer.

– De kunne nok i noen tilfeller ha fått litt mer opplæring, men jevnt over er nivået på de ufaglærte vikarene veldig flinke, sier hun.

Bakke er enig med enhetslederen i at man som faglært har en hektisk arbeidsdag om sommeren.

– Ofte er det en del sykemeldinger på denne tiden og da er det viktige at vi som har vært her lenge har full oversikt over alt som skjer på avdelingen. Dette fører til tøffe dager innimellom og det er en kjedelig situasjon, sier Bakke.

Klare for sommeren

Håvard Seth

Enhetsleder Håvard Seth mener at Gjerpen sykehjem står i særstilling fordi de har et fagteam i tillegg til vanlig bemanning.

Foto: Heidi Østhus Eriksen / NRK

Enhetsleder, Håvard Seth, tror at Gjerpen sykehjem står i særstilling i forhold til andre sykehjem i fylket denne sommeren.

I tillegg til vanlig bemanning har de et fagteam med ni sykepleiere som kan komme i løpet av kort tid dersom noe alvorlig inntreffer.

– Dette er et prøveprosjekt som begynte i februar i år og som vil vare til februar 2011. Dersom prosjektet er vellykket kommer vi til å fortsette med det også etter prøveperioden, sier Seth.

Han understreker også at de fleste sommervikarene er kjente fjes som har jobbet ved sykehjemmet også tidligere år.

– Det er viktig for beboerne at det ikke bare er nye fjes, så derfor avvikler vi ferien puljevis slik at det alltid er noen av de faste ansatte på jobb, sier Seth.

 • Tog sperrer linjen på Vestfoldbanen

  Togstrekningen mellom Larvik og Skien er stengt for togtrafikk. Det forteller NSB. Grunnen er at et tog sperrer linjen. Reisende må regne med forsinkelser og innstillinger. NSB skriver på sine nettsider at de organiserer busstransport på den stengte strekningen.

 • Elg måtte avlives

  Elgen som gikk gjennom isen i Vråvatn klarte å redde seg selv opp etter en lang stund i vannet. – Den kom seg opp på isen, hvor den sto oppreist en kort periode. Så la den seg ned. Viltnemnda måtte til slutte avlive den da den var kraftig nedkjølt, melder politiet.

  Elg gjennom isen i Vråvatn
  Foto: Politiet
 • Elg gjennom isen i Kviteseid

  En elg har gått gjennom isen 100 meter fra land på Vråvatn, cirka to kilometer fra Flatland. Viltnemnda og en patrulje fra politiet er på vei til stedet.

 • 119 uten strøm

  Søndag morgen er 119 av Skagerak Energis kunder i Telemark uten strøm. Det er innbyggere i Bamble, Siljan og Skien som er berørt. – Vi har mannskaper og helikopter ute for å rette feil alle steder, sier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.