NRK Meny
Normal

- Parker i verdensklasse!

Da Knut Langeland valgte parker og gods til boken hans, «Praktfulle parker og gods», valgte han tre parker fra Telemark. – De er verdensklasse, sier han.

Knut Langeland

Knut Langeland har skrevet bok om Norges fineste hager og gods, tre av dem er fra Telemark.

Foto: Tellef Dahll

– Jeg hadde 35 alternativer jeg kunne skrive om, men til slutt valgte jeg 17 fra hele landet. Tre av dem er i Telemark, sier Langeland.

Boken skal vise frem landets fineste hager og gods, og de tre som ligger i Telemark er: Fossum hovedgård i Skien, Brekkeparken i Skien og Holden ved Ulefoss

Grunnen til at nettopp disse tre stedene ble valgt ut, er fordi de stort sett har hatt samme eiere nesten hele deres historie. Dessuten, sier Langeland, har de hatt en parallell utvikling de siste to hundre årene.

– Da blir det gøy å skrive om disse. Jeg skriver om historien til parkene og om hvorfor de ble som de ble. Også skriver jeg om menneskene som bor der.

Bekymret for fremtiden

Grunnen til at Langeland valgte å skrive denne boken er fordi han er bekymret for fremtiden til disse parkene.

– Det er mange som tenker at disser parkene er verdiløse og at de er tomme steder som kan brukes til hva som helst. Men de er en viktig del av norsk historie.

– Det som er viktig er at de som forvalter dette ser hva det er og tar vare på det, slik at det kan bevares for fremtiden.

Måtte imponere

I Telemarks handelshistorie, var Telemark store på bergdrift og skogdrift. Eiere måtte ha steder som kunne imponere besøkende som kom fra utlandet. Det ble bygget slike parker for å demonstrere at Telemark ikke var noen utmark uten kultur.

– Derfor kan landskapsparkene i Norge måle seg med hva som helst i verden, også de i Telemark. De er i verdensklasse.

Langeland har også et råd til de som ønsker seg en litt mer herskapelig hage.

– Pass godt på kantene i gresset, hold dem godt, og kanskje plant noe der. Da ser alt så mye mer ordentlig ut.

 • Får hjelp til å fullføre

  Færre elever dropper ut fra videregående opplæring i Telemark. Blant annet fordi de får hjelp til å endre studieretning istedenfor å slutte, Tall fra oppfølgingstjenesten viser at 249 fikk hjelp, det er en nedgang på 53 fra november i fjor.

 • Nynorsk eller bokmål

  Når Telemark og Vestfold slås sammen, er spørsmålet hvilken målform det nye fylket skal velge. Telemark bruker nynorsk, Vestfold bokmål. Språkrådet mener det bør være nøytral målform.

 • Ran i Skien

  En mann ble slått ned på Langbryggene i Skien litt før halv fem i natt. Han fikk et kutt i hodet og er kjørt til sykehus. To menn ranet ham for en sekk og stakk fra stedet i en mørk stasjonsvogn. Politiet jakter nå på ransmennene

 • Brann i hus på Notodden

  Det brenner i et bolighus på Notodden. Fem personer er evakuert fra huset, og tas hånd om av ambulansepersonell og naboer, opplyser operasjonsleder Petter Ebbesberg. Røykdykkere gjennomsøker nå huset. Det skal ikke være fare for spredning.