NRK Meny
Normal

- Parker i verdensklasse!

Da Knut Langeland valgte parker og gods til boken hans, «Praktfulle parker og gods», valgte han tre parker fra Telemark. – De er verdensklasse, sier han.

Knut Langeland

Knut Langeland har skrevet bok om Norges fineste hager og gods, tre av dem er fra Telemark.

Foto: Tellef Dahll

– Jeg hadde 35 alternativer jeg kunne skrive om, men til slutt valgte jeg 17 fra hele landet. Tre av dem er i Telemark, sier Langeland.

Boken skal vise frem landets fineste hager og gods, og de tre som ligger i Telemark er: Fossum hovedgård i Skien, Brekkeparken i Skien og Holden ved Ulefoss

Grunnen til at nettopp disse tre stedene ble valgt ut, er fordi de stort sett har hatt samme eiere nesten hele deres historie. Dessuten, sier Langeland, har de hatt en parallell utvikling de siste to hundre årene.

– Da blir det gøy å skrive om disse. Jeg skriver om historien til parkene og om hvorfor de ble som de ble. Også skriver jeg om menneskene som bor der.

Bekymret for fremtiden

Grunnen til at Langeland valgte å skrive denne boken er fordi han er bekymret for fremtiden til disse parkene.

– Det er mange som tenker at disser parkene er verdiløse og at de er tomme steder som kan brukes til hva som helst. Men de er en viktig del av norsk historie.

– Det som er viktig er at de som forvalter dette ser hva det er og tar vare på det, slik at det kan bevares for fremtiden.

Måtte imponere

I Telemarks handelshistorie, var Telemark store på bergdrift og skogdrift. Eiere måtte ha steder som kunne imponere besøkende som kom fra utlandet. Det ble bygget slike parker for å demonstrere at Telemark ikke var noen utmark uten kultur.

– Derfor kan landskapsparkene i Norge måle seg med hva som helst i verden, også de i Telemark. De er i verdensklasse.

Langeland har også et råd til de som ønsker seg en litt mer herskapelig hage.

– Pass godt på kantene i gresset, hold dem godt, og kanskje plant noe der. Da ser alt så mye mer ordentlig ut.

 • Tre over E18

  TA skriv at det ligg tre og tunge greiner i vegen fleire stader langs E18 ved Kragerø. Vegtrafikksentralen oppmodar folk til å køyre forsiktig.

 • 98 kundar utan straum

  Laurdag klokka 17.00 er 98 kundar i Telemark og Vestfold utan straum, melder Skagerak Energi. Det blir arbeidd alle stader der det er feil, og selskapet håpar alle får attende straumen i løpet av kvelden.

 • Mindre personskadar

  I kollisjonen ved Gaustablikk skianlegg fekk to personar mindre skadar. Dei to siste er uskadde. Alle fire er undersøkt av lege på staden.

 • Front mot front

  To personbilar har kollidert front mot front like ovanfor Gaustablikk skianlegg. Det var fire personar i bilane, alle er ute. Det er meldt om personskade og store materielle skadar på bilane. Naudetatane rykkjer ut.