NRK Meny
Normal

Valfarter til «helbredende» krusifiks

I går startet den ni dager lange pilegrimsvandringen fra kirken i Seljord til Røldal i Hordaland. Målet for reisen er Røldal kirke. På veggen der henger et krusifiks som sies å skulle ha helbredende effekt hver sankthans.

Siden 1200 tallet har folk valfart til Røldal for å oppsøke det 'helbredende' krusifikset i Røldal kirke.

I går startet pilegrimsvandringen fra Seljord kirke til Røldal. Målet er Røldal stavkirke. Innslaget ble sendt i gårsdagens TV-sending klokken 18.45.

I kyrkja til Røldal eit bilete hekk
so mang ein sæling til frelse,
for sjuk og saare til dette gjekk
og fingo atter si helse.

Aasmund Olavsson Vinje / Diktverket Storegut (1866)

Slik skildret dikteren Aasmund Olavsson Vinje krusifikset i Røldal kirke som sier å skulle ha helbredende effekt. Sagnet sier at hver jonsokaften så 'svettet' korset, og at de som gned sin syke kroppsdel med dette ble helbredet.

I går startet pilegrimsvandringen fra Seljord kirke til Røldal. Elleve pilegrimer er i gang med vandringen på drøyt 184 kilometer i ulendt terreng. Destinasjonen er Røldal stavkirke der det sagnomsuste krusifikset henger på veggen.

Ragnvald Christenson

Historiker og arrangør Ragnvald Christenson.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Det er ikke helt klart hvor gammel krusifikset er, men flere tror at det stammer fra 1200-tallet. Sagnene forteller at krusifikset enten drev i land fra Røldalsvatnet, eller at det ble trukket opp av vannet av en blind mann og sønnen på fisketur. Sagnet lyder at den blinde mannen skal ha fått synet tilbake da han gned seg i øynene etter å ha trukket krusifikset opp i båten.

– De slet fælt med å dra krusifikset opp av vannet, men da de sa navnet på Røldal kirke skal det nærmest ha flydd opp i båten, forteller Ragnvald Christenson.

Christenson er historiker og arrangør for pilegrimsvandringen, men er ikke selv helt overbevist om krusifikset skal ha noen helbredende effekt.

Krusifikset i Røldal stavkirke

Krusifikset i Røldal stavkirke. Ifølge sagnene skal krusifikset ha helbredende effekt.

Foto: Eilev Erikstein
 • Færre på AAP

  Nye tall fra NAV viser at det er en sterk nedgang i antall unge på arbeidsavklaringspenger i Telemark. Så langt i 2017 er det 317 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger i fylket. Nedgangen blant unge under 30 år er på hele 9,5 prosent.

  NAV Skien.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Støtter Rådmann

  Hovedutvalg for Plan, bygg og miljø i Kragerø har enstemmig vedtatt at eieren av sjøbua på Garnholmen må rive store deler av oppussingarbeidet som er gjort.

  Hovedutvalget støtter dermed rådmannen i saken.

  Kragerø
  Foto: Britt Boyesen / NRK
 • Skal oppgradere gruva

  Vest-Telemark museum har fått 700 000 kroner til å ruste opp gruvene på Åmdals Verk i Tokke.

  Pengene skal brukes til å gjøre gruvene sikrere og mer attraktive for besøkende, sier driftsleder ved museet, Karl Endre Bjerk, til Vest-Telemark blad.

 • Momsøkning er en dårlig ide

  Det er en skikkelig dårlig ide å øke momsen på reiselivstjenester fra 10 til 12 % slik regjeringa foreslår, mener ordfører Jon Rikard Kleven i Vinje. Kleven sier at næringslivets avtaler ofte gjort og at denne momsen derfor blir en ren ekstrautgift.

  Jon Rikard Kleven, ordførar i Vinje
  Foto: Robert Hansen / NRK