NRK Meny
Normal

Valfarter til «helbredende» krusifiks

I går startet den ni dager lange pilegrimsvandringen fra kirken i Seljord til Røldal i Hordaland. Målet for reisen er Røldal kirke. På veggen der henger et krusifiks som sies å skulle ha helbredende effekt hver sankthans.

Siden 1200 tallet har folk valfart til Røldal for å oppsøke det 'helbredende' krusifikset i Røldal kirke.

I går startet pilegrimsvandringen fra Seljord kirke til Røldal. Målet er Røldal stavkirke. Innslaget ble sendt i gårsdagens TV-sending klokken 18.45.

I kyrkja til Røldal eit bilete hekk
so mang ein sæling til frelse,
for sjuk og saare til dette gjekk
og fingo atter si helse.

Aasmund Olavsson Vinje / Diktverket Storegut (1866)

Slik skildret dikteren Aasmund Olavsson Vinje krusifikset i Røldal kirke som sier å skulle ha helbredende effekt. Sagnet sier at hver jonsokaften så 'svettet' korset, og at de som gned sin syke kroppsdel med dette ble helbredet.

I går startet pilegrimsvandringen fra Seljord kirke til Røldal. Elleve pilegrimer er i gang med vandringen på drøyt 184 kilometer i ulendt terreng. Destinasjonen er Røldal stavkirke der det sagnomsuste krusifikset henger på veggen.

Ragnvald Christenson

Historiker og arrangør Ragnvald Christenson.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Det er ikke helt klart hvor gammel krusifikset er, men flere tror at det stammer fra 1200-tallet. Sagnene forteller at krusifikset enten drev i land fra Røldalsvatnet, eller at det ble trukket opp av vannet av en blind mann og sønnen på fisketur. Sagnet lyder at den blinde mannen skal ha fått synet tilbake da han gned seg i øynene etter å ha trukket krusifikset opp i båten.

– De slet fælt med å dra krusifikset opp av vannet, men da de sa navnet på Røldal kirke skal det nærmest ha flydd opp i båten, forteller Ragnvald Christenson.

Christenson er historiker og arrangør for pilegrimsvandringen, men er ikke selv helt overbevist om krusifikset skal ha noen helbredende effekt.

Krusifikset i Røldal stavkirke

Krusifikset i Røldal stavkirke. Ifølge sagnene skal krusifikset ha helbredende effekt.

Foto: Eilev Erikstein
 • Fikk Spellemannsprisen

  Anne Hytta fra Sauland i Hjartdal kommune fikk Spellemannsprisen i kategorien Folkemusikk/tradisjonsmusikk for 2017. Hytta har gått i hardingfeleopplæring hos blant andre Einar Løndal og Knut Buen. Hun fikk prisen for soloalbumet "Strimur".

  Anne Hytta
  Foto: Mona Møllebakken
 • 21 bøter

  Politiet i Telemark har hatt fartskontroll i Gransherad i dag. Resultatet ble 21 forelegg for høy fart. Høyeste hastighet ble målt til 72 kilometer i timen, i 50 sonen. En fører ble anmeldt.

  Fartskontroll
  Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK
 • Vil kaste ut Bombemann

  Borettslaget vil kaste ut mannen som er siktet for å oppbevare store mengder farlig sprengstoff i leiligheten sin. Det bekrefter advokat Ole Revhaug, som er engasjert av borettslaget på Vallemyrene, til Varden.

 • 13 792 uføre i Telemark

  12,7 prosent av befolkningen i Telemark er uføre. Per 31. desember 2017 var det registrert 13 792 mottakere av uføretrygd i Telemark. Det er en økning på 164 personer eller 1,2 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder TA.