NRK Meny
Normal

Vakthavende: – En eksplosjon her er alltid dramatisk

PORSGRUNN (NRK): Smelteovn ved RHI ved Herøya Industripark eksploderte, og flytende magnesium lekket ut. – En eksplosjon her nede er alltid dramatisk, sier vakthavende ved industriparken.

Vakthavende ved Herøya Industripark, Oddvar Gjerde

TAR SIKKERHETEN PÅ ALVOR: Flere ansatte har tidligere uttrykt misnøye med hvordan ledelsen ved RHI ivaretar HMS ved fabrikken.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Det var søndag formiddag politiet fikk melding om at en smelteovn ved fabrikken RHI ved Herøya Industripark i Porsgrunn hadde eksplodert.

Det begynte å brenne i en vegg etter eksplosjonen, og det brant også i deler av det elektriske anlegget. Ingen personer ble skadd i hendelsen.

En eksplosjon her nede er alltid dramatisk. Her er det konstruksjoner som er bygget for å tåle en del, men likevel tok det fyr etter eksplosjonen. Det er alltid dramatikk når det tar fyr, selv om brannvesenet hadde god kontroll på situasjonen denne gangen, sier vakthavende ved Herøya Industripark, Oddvar Gjerde, til NRK.

Eksplosjonen skjedde klokken 11.09 søndag formiddag, og situasjonen var under kontroll en knapp time senere.

Se video her.

Les også:

Ovnen som eksploderte ved RHI

Det var i denne ovnen ved RHI at eksplosjonen skjedde.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Undersøker hendelsen

RHI vil nå se på skadene på ovnen og det elektriske anlegget etter eksplosjonen.

– Vi skal å se på videre drift for ovnen og en intern kommisjon skal undersøke hvorfor dette skjedde og hva som skal til for at det ikke skjer igjen.

– Hva skjer med de ansatte i RHI nå?

– Ledelsen i RHI er varslet og er på stedet. De kommer til å ha en debrif med de ansatte, og det vil også være etterarbeid ute på hendelsesstedet, sier Gjerde.

Eksplosjon ved RHI på Herøya Industripark

Politiet fikk melding om eksplosjonen klokken 11.09 søndag formiddag.

Foto: Theo Aasland Valen

Er redde på jobb

Eksplosjonen i dag er ikke første gang en slik hendelse inntreffer ved fabrikken RHI. I oktober skrev NRK at de ansatte ved fabrikken er redde og frykter for sin egen sikkerhet når de er på jobb.

En tidligere ansatt og en som fortsatt er ansatt i RHI sto frem, men ville være anonyme, i frykt for å ikke få nye jobber.

– Det var en grusom arbeidsplass. Helt jævlig, sier mannen som ikke jobber hos RHI lenger. Han sier han flere ganger var redd. Han opplevde flere branner og eksplosjoner i sin tid i bedriften. Han får støtte av en som fortsatt jobber hos RHI.

– Det er en ukultur i bedriften. Og ja, det er mange som er redde. Jeg er redd, ledelsen tar oss ikke på alvor, sier arbeidstakeren, som er på jakt etter ny jobb.

Produksjonssjef ved RHI, Jan Terje Solheim, sier til NRK søndag at de beklager at det nok en gang har skjedd en eksplosjon ved fabrikken.

NRK har referert med enkeltmennesker som er redde, og det må vi ta innover oss. Vi har stadig undersøkelser blant de ansatte, og de viser at flertallet ikke er redde for å jobbe ved RHI. Selvsagt er det enkelte ansatte som tar slike hendelser mer innover seg, og det er viktig for oss å fange opp dem, sier han.