NRK Meny
Normal

Vær trygg i tordenværet

Lynet slår ned rundt 120 000 ganger i Norge hvert år. Brannsjef gir deg rådene for å holde deg trygg.

Lynnedslag på Skjærhalden.

LYNNEDSLAG: Hittil i år har det vært 22557 lynnedslag i Norge.

Foto: Lise Sundberg

På sommeren og høsten er det mange lynnedslag i Norge. En utladning mellom skyer, og mellom skyer og bakken. Du ser et lysglimtet. Du teller. En, to, tre, fremdeles langt unna. Det smeller.

I juli og august har Norge flest lynnedslag. Dersom det er varmt lyner det mer. På grunn av en kald sommer har det vært få lynnedslag i sommer. Hittil i år har Statnett/SINTEF registrert 22 557 lynnedslag i Norge. Det er småtterier, sammenlignet med i fjor, da det ble registrert nesten 590 000 lynnedslag i Norge. Bare 4. August i fjor, ble det registrert 170 000 lynnedslag i Nord-Europa, 91 785 av dem var i Norge.

– Når vi har slikt vær, vil det bli et ganske stort antall lynnedslag. Noen av disse lynnedslagene kan bli skogbranner, hvis det er tørt. Det er heller ikke uvanlig at de treffer hus, sier brannsjef i Skien, Guttorm Liebe.

Laster Twitter-innhold

Treffer det høyeste punktet

Lynet treffet ofte det høyeste punktet, der det er kortest avstand til skyen. De høyeste punktene i nabolaget som kirker eller flaggstenger, vil være utsatt.

Guttorm Liebe

Brannsjef i Skien, Guttorm Liebe, sier at det er liten sjanse for å bli truffet av lynet. Likevel trenger man ikke å oppsøke uværet.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– I de høye byggene installerer vi en lynavleder. Dette er ikke vanlig i normale bolighus, de er ikke så utsatte. Det kan naturligvis skje lynnedslag i taket på et vanlig hus, men det vanligste er at det slår ned i nærheten. Dette gir en spenningsutløsning i ledningsnettet som kan utløse en gnist.

Liebe sier at man kan installere spenningsvern i sikringsskapet. Disse klipper av tilførselen av spenning til hele huset, dersom lynet slår ned

I naturen, forekommer lynnedslag hyppigst på fjelltopper. Det er gjerne der det er brennbare materialer, som starter skogbranner.

Dette er brannsjef Liebes råd under lyn og tordenvær:

  • Trekk ut kabler og strømledninger før uværet kommer. Ledningsnettet kan få overspenning som kan føre til gnist og brann. Dette gjelder også fasttelefon og kabel-tv.
  • Ikke stå ved vinduet. Man skal ha veldig uflaks for at det skal slå ned rett foran vinduet da lysglimtet kan blinde deg.
  • Ikke dra ut på vannet. Man blir det høyeste punktet, og dermed mer utsatt for lynnedslag. Dette gjelder også bading.
  • Ikke plassere deg slik at du er det høyeste punktet i naturen. Dette gjelder fjelltopper, golfbaner o.l. – De som har opplevd lynnedslag har nok oftest fått lynedslaget via ett tre de har stått i nærheten av.
  • Man trenger ikke sitte i badekaret, strømmen kan gå i kobberledningene frem til badekaret. Nå bruker vi mer plastrør, så dette var farligere før, men man behøver ikke framprovosere.
  • Det er trygt å sitte i en bil. Bilen fungerer som et Feradaybur og lynet følger karosseriet under bilen og leder det til bakken.

Likevel er sannsynligheten veldig liten for å bli truffet av lynet, forsikrer Liebe:

– Sannsynligheten for å bli truffet av lynnedslag er veldig liten, men det skjer – og man kan ikke verge seg mot det ute i terrenget. Hvis ulykken først er ute når du er i huset ditt, gjelder det å ringe nødnummeret og så rømme.

Lynnedslag 02.08

Statnett/SINTEF overvåker lynnedslag i Norge. Dette er en oversikt over lynnedslagene i Sør-Norge de siste 24 timene.

Foto: SINTEF