Hopp til innhold

– Foreldre er naive når det gjelder nettmobbing

To av tre foreldre vet ikke at barna deres blir mobbet på nettet, og de mistenker heller ikke at egne barn kan være mobbere.

Nettmobbing

Svært få barn sier at de vil gå til vokse for å få hjelp dersom de blir mobbet på nettet.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Det viser en stor undersøkelse der 25 000 barn og foreldre i Norge og Europa er intervjuet.

– Fattig, kort og dårlige klær

Emma Nilsen, Veronica Thommensen, Gustav Skramsett og Svein Herbjørnsen er elever på Klyve skole i Skien. De er godt kjent med at elever blir utsatt for nettmobbing.

– Det er vanlig mobbing, bare at de sier det på internett. Man kan for eksempel bli mobbet fordi man er kort, fattig eller har dårlige klær, sier de unge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elever ved Klyve skole

Gustav Skramsett, Svein Herbjørnsen, Emma Nilsen og Veronica Thommensen har alle hørt om unge som er blitt mobbet på nett.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Mobbingen skjer blant annet på Instagram, Facebook og Snapchat.

– På internett er man tøffere enn når man snakker med noen på ekte. Det sies veldig mange grove ting, og det er kjempeslemt, sier jentene, som mener det spesielt synd på dem som blir mobbet fordi de er fattige.

– Det er lettere å si ting på nettet, for da sier man det ikke rett til personen. Det kan også være anonymt, sånn at man aldri finner ut hvem det er som har skrevet det, sier de unge.

Sier ikke ifra til voksne

Førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Elisabeth Staksrud, har nylig skrevet bok om digital mobbing.

Hun sier at mange foreldre er naive.

– To av tre foreldre vet ikke om at barna deres opplever mobbing på nett. Dessverre er det svært få barn som sier at de vil gå til vokse for å få hjelp dersom de blir mobbet på nettet, sier hun.

Elisabeth Staksrud

Førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Elisabeth Staksrud, mener foreldre er naive når det gjelder nettmobbing.

Foto: Privat

Foreldrene til barn som mobber er også naive, mener Staksrud.

– Mange foreldre er redde for at barnet deres skal bli mobbet, men svært få tar innover seg at deres datter eller sønn kan være den som mobber andre, sier hun.

Hun peker på at det også er mange positive ting med sosiale medier, blant annet sier barn i undersøkelsen at det er lettere å snakke om vanskelige ting via nettet.

– Mye vi ikke vet

Tilbake på Klyve skole. Lærer Tor Kristian Dreyer sier han ser tydelig at sosiale medier og internett er en stor del av barn og unges liv.

– I noen tilfeller kan man bli satt litt på utsiden hvis man ikke er på sosiale medier. Det er større og større behov for å være på sosiale medier for å få med seg informasjon som har med trening, kamper eller andre fritidsaktiviteter å gjøre, sier han.

Han forteller at skolen har sett noen tilfeller av nettmobbing.

– I tillegg er det nok mye vi ikke får greie på, sier han.

– Snakker lærerne mye om dette?

– Ja, det gjør vi. Vi bruker mye tid på å snakke om nettvett, sier han.

– Starter når de er ett år

Elisabeth Staksrud forteller at gjennomsnittsalderen for barn som starter å bruke internett er ett år.

– For mange kan dette høres veldig rart ut, men barn bruker iPad til å se på ulike barneprogram og de hører på musikk på Youtube. Så det er ikke så rart likevel, sier hun.

Hun mener dermed at det er viktig at barn får gode nettvaner fra et tidlig tidspunkt, og hun har flere råd til foreldre.

– Det viktigste rådet er å bry seg. Når du spør hvordan det har gått på skolen, så kan du samtidig spørre hvordan det har gått på internett den dagen, sier hun.