Utrykningstiden skremmer folk i bygdene

NOTODDEN (NRK): Folk i bygde-Norge er skremt etter drapet på Notodden i helga, der en 42 år gammel mann ble knivstukket og drept. Politiet brukte 23 minutter til åstedet. Det får folk til å frykte for sikkerheten.

Maxbo på Notodden

DRAMATISK PÅ MAXBO: Det var her den 42 år gamle mannen ble drept lørdag kveld.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Det er tidlig lørdag ettermiddag når politiet får meldingen om en alvorlig knivstikking på Notodden. Kommunen har i overkant av 12500 innbyggere og egen politistasjon.

Fra politiet får melding om hendelsen til de er på stedet går det 23 minutter.

– Det er det vi klarer. Vi skulle gjerne levert bedre. Men vi skal dekke flere kommuner, så det er det vi får til, sier Helge Folserås, politistasjonssjef på Notodden om responstiden.

Det får folk rundt i bygdene til å reagere. Mange blir skremt når de får vite hvor lang tid politiet brukte til et oppdrag i Notodden sentrum.

– Det er veldig skremmende. Politiet bruker mye mer tid til oppdrag på bygdene enn i byen, sier Odd Dugstad fra Hjartdal.

– Det er ikke greit at politiet bruker så lang tid til et sted som Notodden. Jeg skjønner ikke at det går an. Jeg blir bekymret. Tidligere hadde vi råd til å ha politifolk i bygdene. Nå har vi ikke det lenger. Jeg kan ikke fatte at vi har fått så dårlig råd, sier Emil Heimdal fra Seljord.

Emil Heimdal

UROLIG: Innbygger i Seljord, Emil Heimdal, er sterkt kritisk til politiets responstid.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Politikerne må ta grep

Jens Marius Hammer er redaktør i lokalavisen Telen. Han har fulgt politiet tett som journalist og redaktør i mange år. Han er bekymret for utviklingen og refererer til flere eksempler der politiet kommer lenge etter ambulanse og brannvesen. Det var også tilfellet på lørdag da brannvesenet tok hånd om drapsmannen mens de ventet på politiet.

– Vi savner politiet, og spesielt når slike ting skjer. Da ønsker vi oss kortere responstid. Dette må politikerne ta tak i. Politiberedskapen har blitt dårligere, og det må politikerne gjøre noe med, sier Hammer, som er opptatt av at Notodden i utgangspunktet er et trygt sted.

Jens Marius Hammer, Telen

KREVER TILTAK: Redaktør i avisen Telen, Jens Marius Hammer, vil ha politikerne på banen for å bedre politiberedskapen.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Åslaug Sem-Jacobsen er førstekandidat til stortingsvalget for Senterpartiet i Telemark. Hun skjønner at folk blir skremt av politiets responstid.

– Jeg forstår at folk er bekymret. Det er ikke rart at man er redd for å bo på steder der det oppleves langt til nærmeste politipatrulje. Nå må vi sørge for at vi ikke ender i en situasjon der enda flere lensmannskontor blir lagt ned. Det vil gjøre situasjonen enda vanskeligere, sier Sem-Jacobsen i Senterpartiet.