NRK Meny
Normal

Utfordrende å gi nok svømmetimer

Strengere krav til svømmeundervisning i grunnskolen, skaper problemer for kommuner uten eget svømmeanlegg.

Svømmeopplæring

Et tidligere krav til svømmeopplæring i grunnskolen har vært minimum ti timer, men nye kompetansemål krever flere timer i et basseng.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Bamble, som per i dag står uten egen svømmehall, er avhengig av å inngå en avtale med Porsgrunn om å leie halltid.

Det sier Øyvind Hansen, som er skolefaglig rådgiver i Bamble kommune.

Øyvind Hansen

Skolefaglig rådgiver i Bamble kommune, Øyvind Hansen, sier de er avhengig av å få leie mer tid i svømmehaller i Porsgrunn.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

Bamble har lenge hatt en avtale med Porsgrunn om én og en halv dag i Heistadhallen, for å gi elevene svømmeopplæring. Men de nye kompetansemålene for svømmeopplæring på grunnskolen, krever flere timer i et svømmebasseng.

– Målene er blitt mer krevende, mer konkrete. For å nå dem ser vi for oss en dobling av den tiden vi før har hatt, sier Hansen.

Krevende kabal

I Telemark er det Bamble, Drangedal, Siljan, Hjartdal og Kviteseid som ikke har egne, fungerende svømmeanlegg å bruke til svømmeopplæring i skolesammenheng.

Også Drangedal sier de har problemer med å få kabalen til å gå opp.

– Det blir komplisert å få gjennomført det, fordi vi må reise ut av kommunen for å finne en svømmehall med vann i. Når behovet for alle blir større, så blir det jo enda mindre tid for oss til å leie tid, sier konstituert rektor ved Drangedal tiårige skole, Heidi Gillesen Stigen.

Drangedal har til nå sendt elevene til Kragerø og Nissedal.

– Vi har dessverre ikke kapasitet til å imøtekomme kompetansekravene på Drangedals vegne, sier undervisningsinspektør ved Nissedal ungdomsskole og Tveit skule, Julia Vollinne.

Siljan, som reiser til Kvelde, og Hjartdal og Kviteseid, som reiser til Seljord og Notodden, sier de ikke har opplevd problemer med å øke halltiden.

Svømmetrening med minoritetspråklige barn

Tidligere undersøkelser har ifølge Svømmeforbundet, vist at barn i Norge har dårligere svømmeferdigheter enn barn i Danmark og Sverige.

Foto: Per Onsheim

Viktige mål

Nye kompetansemål til svømmeopplæring kom i august 2015. En undersøkelse utført av Ipsos, på oppdrag fra Gjensidigestiftelsen og Norges Svømmeforbund, viste i 2013 at kun halvparten av landets tiåringer kan svømme 200 meter.

En undersøkelse blant norske 17-åringer, gjennomført av Statistisk sentralbyrå viser at om lag 86 av 100 kan svømme 200 meter. Over hele landet er jentenes svømmeferdigheter noe dårligere enn guttenes.

Hansen mener det er viktig at kommunene klarer å nå målene som er satt for barn i grunnskolen, når det gjelder svømmeopplæring.

– Hvis vi ser på drukningsstatistikken, så er ikke den hyggelig, sier han.

Tror på en løsning

Porsgrunn kommune arbeider for tiden med å gå gjennom søknadene til svømmeanleggene i kommunen. De ønsker derfor ikke å si noe om saken før Hansen, og resten av søkerne, får svar i månedsskiftet april/mai.

Hansen er imidlertid positiv til at Bamble skal klare å få tiden de trenger i et basseng.

– Vi jobber mot tre dager i uka i en svømmehall, og det har jeg tro på at skal gå i orden, sier han.