NRK Meny
Normal

Utejulaften på branntomta

– Vi ser framover og vil tenne fakler rundt hele kirka og holde en friluftsgudstjeneste når vi ringer jula inn, sier sogneprest Per Johan Wiig i Porsgrunn.

Østre Porsgrunn kirke

Branntomta rett etter brannen den 11. april.

Foto: Roald Marker / NRK

Julaften er en av dagene i året kirka pleier av være full å folk. Menigheten i Østre Porsgrunn har et problem: de står uten kirke etter brannen 11. april i vår. Hva gjør man da?

– Jo, vi arrangerer en friluftsgudstjeneste! Forslaget kom i menigheten denne uka, og dette går vi for! sier en entusiastisk sogneprest Per Johan Wiig. Det har gått et halvt år siden brannen, og nå må vi slutte å se bakover. Det er trist at kirka brant, men på julaften skal vi lage en festgudstjeneste - utendørs, sier presten.

Fakler i alle hjørner

Per Johan Wiig

Sogneprest Per Johan Wiig ser fram til julaften utendørs.

Foto: Gisle Espeland / NRK

Branntomta er nå rydda og fin, bare grunnmuren av korskirka står igjen. Gudstjenesten skal starte klokka fire på ettermiddagen som den alltid har gjort - og da er det jo mørkt på den 24. desember. Her tenker vi oss tente fakler i alle hjørner og langs grunnmurene til kirka, sier Wiig.

Østre Porsgrunn Kirke hadde rundt 400 sitteplasser, nå når de fleste må stå, kan julegudstjenesten romme enda fler. - Det blir en litt kortere gudstjeneste enn vanlig, men vi skal lage en festgudstjeneste med sang og glede, lover presten.

Inne i kirkestua

Folk vi snakka med på gata syntes ideen var god, men de var noe skeptiske til værforholda. Det kan jo bli kaldt, det kan snø, eller kanskje enda verre: det kan regne og blåse på en julaften i Porsgrunn.

Vi tar sjølsagt værforbehold, men det skal mye til at vi ikke klarer å lage en ute-gudstjeneste på julaften, mener Per Johan Wiig. Uansett er det innealternativer: Klokka 14 er det familiegudstjeneste i Kirkestua rett ved branntomta, og i Vestre Porsgrunn kirke er det to inne-gudstjenester julaften.

Peker framover

Jelena Eriksen

Jelena Eriksen har et nært forhold til østre Porsgrunn kirke.

Foto: Gisle Espeland / NRK

Rett nedenfor kirkehaugen møtte vi russisk-norske Jelena Eriksen. Hun er ortodoks kristen, og har gått mye i Østre Porsgrunn kirke.

– Jeg var tidligere også mye i den åpne barnehagen med sønnen min, og det var flott! Det var forferdelig trist at kirka brant, og jeg skjønner ikke at noen kunne finne på å sette fyr på kirka, sier hun.

Julaften ute på branntomta er kjempeflott, det forteller oss at det kommer ei ny kirke der, tror Jelena.