Ute hver eneste dag

Barna i Lundelia barnehage er erfarne friluftsmennesker, til tross for sin unge alder.

Lundelia barnehage
Foto: Grethe Ingebjørg Berge / NRK

I utebarnehagen driver de med alle slags aktiviteter, men de har ikke innlagt vann eller strøm og klarer seg utmerket med utedo.

Barnehagen ligger på Heistad, i Porsgrunn.

Uteavdelingen, Gammebo, startet opp høsten 2000, og har utviklet seg til å bli et spennende uteområde for barn og ansatte. I tillegg mener pedagogisk leder Ole Jonny Andersen at det er en optimal læringsplattform for ungene.

Lundelia barnehage

Barna koser seg på akebrett.

Foto: Grethe Ingebjørg Berge / NRK

Bruker det naturen byr på

- Barna får bruke naturen og sin fysiske utfoldelse. De lærer å bruke det som naturen byr på, sier Andersen.

NRK besøker Gammebo en snøfull dag i januar, og ungene er høyt og lavt med skli- og rumpebrett. Det er det eneste som gjelder når det hvite først kommer.

- Vi bare sklir. Å skli er aller morsomt. Vi leker sammen, har det fint sammen og har det morsomt, roper barna i kor.

Primitive forhold

Lundelia barnehage

Her henger barna opp sekkene sine - ute, men likevel inne.

Foto: Grethe Ingebjørg Berge / NRK

I Gammebo er de ute uansett vær, så lenge ikke gradestokken kryper under 15 minusgrader.

- Forholda er til tider tøffe, men det finnes bare dårlige klær. Vi må være positive, sier Andersen.

Blir det uutholdelig kan barn og voksne, som teller tolv til sammen, gå ned i den vanlige barnehagen som ligger et par hundre meter nedenfor.

Utedo

Det mest oppsiktsvekkende i en moderne verden for barn og unge, er bruken av utedo. Med bilde av kongefamilien fint plassert over de to enkle hullene på trebenken, er det ingen i barnehagen som klager på forholda.

- Det fungerer veldig fint. Når grillhytta og området ble laget til var det ingen som tenkte på vann eller strøm, men det er ingen krise. Det kommer litt lukt noen ganger, men det blir barna vant til. Jeg tror til og med de har godt av det, sier lederen i Gammebo.

Godt rustet

Barna i Gammebo lærer mye i løpet av året. De bader, kjører båt, fisker, spikker, hogger ved og mye, mye mer. Det er full aktivitet hele dagen, og mye knall og fall.

- Min personlige mening er at barna blir tøffere, mer robuste og utvikler en bedre grovmotorikk. Dette fører igjen til at de er bedre rustet når de begynner på skolen.

Andersen etterlyser flere søkere til uteavdelingen ved Lundelia barnehage.

- Foreldre er veldig skeptiske til forholda, og det å la barna være ute hele dagen. Til det kan jeg bare si at vi går grundig igjennom hvordan foreldre skal kle barna sine, og kan lokke med flott natur og mange morsomme aktiviteter.