Hopp til innhold

Utdatert båt i skjærgårdstjenesten

Skjærgårdstjenestens båt i Bamble tåler ikke høye bølger og tung transport. Ny båt kan først være på plass om to år.

Jan Kristoffersen, Skjærgårdstjenesten

Jan Kristoffersen i Skjærgårdstjenesten, sier at den tjue år gamle båten Rødskjær, er utdatert.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen

Den tjue år gamle båten Rødskjær, kan ikke frakte tungt utstyr og er ikke egnet for mye sjø. Driftsansvarlig i Skjærgårdstjenesten i Bamble, Jan Kristoffersen, er ikke fornøyd.

– Det ser jo nesten ut som en fritidsbåt, stor hytte og liten dekksplass. Vi har behov for en båt som er litt større, mer dekksplass og en kran.

Båten kan bære river, trillebår, og det er mulig å frakte mannskap ut for å tømme søppel og vaske toaletter. Men dersom det er tyngre utstyr som skal med, kan det by på problemer, sier Kristoffersen.

– Vi har god hjelp av Porsgrunn, men enkelte dager er vi alene, og da begrenser det oss at vi ikke har kran. Da må alt løftes for hånd og det sier seg selv hva vi får gjort da.

– Får god hjelp av naboen

Skjærgårdstjenesten er på plass for å planere ut jord og så nytt gress på en øy i Åbyfjorden i Bamble. Det er tydelige spor av at en maskin har hjulpet til i arbeidet.

– Vi har god hjelp og godt samarbeid med Skjærgårdstjenesten i Porsgrunn og Kragerø. Porsgrunn har vært her og gjort en god jobb, sammen med oss. Da brukte vi en gravemaskin, for de har en stor båt som de kan frakte den.

– Vi får gjort alle jobbene som trengs, til slutt. Men vi får ikke gjort de der og da, når vi stiller med en båten vi har i dag, sier Kristoffersen.

Arbeid i Åbyfjorden

Skjærgårdstjenesten er på plass på en øy i Åbyfjorden for å så og planere jord.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen

– Mer trøkk i skjærgården

Dårlig vær kan gjøre overfarten over Rognsfjorden vanskelig. Båten tåler ikke høye bølger.

– Det er ikke mange dager det er slik at vi ikke kommer over, men det hender jo. Og da må vi jobbe fra land, eller gjøre andre ting, sier Kristoffersen.


Båten Rødskjær er fra 1994, og arbeidsoppgavene har endret seg mye siden den gang.

– Det har blitt mer trøkk ute i skjærgården, og det er flere og større oppgaver nå. Det gror igjen og vi må ha ut traktor for å flishogge. En slik båt begrenser arbeidet.

Skjærgårdstjenestens båt er også en del av brannberedskapen i Bambleskjærgården, og Kristoffersen tror de vil stille sterkere med en ny båt. Nå har arbeidet begynt for å erstatte Rødskjær.

– Vi har begynt å lage en kravspesifikasjons på hva vi ønsker oss. Vi ønsker oss en katamarantype, med lem og kran. En ti, elleve meter lang båt, sier Kristoffersen.

Og det blir altså ny båt, snart sendes anbudet ut. Pengene kommer blant annet fra staten, Bamble kommune og et kommunalt båtfond.

Ny båt i 2016

Kommunegartner Unni Lyngmyr tror innbyggerne og hyttefolk har merket at Skjærgårdstjenesten ikke har hatt et godt nok verktøy.

Unni lyngmyr

Kommunegartner Unni Lyngmyr, tror innbyggerne vil merke det når en ny båt kommer.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen


– Det er en etterspørsel etter vegetasjonspleie, med tanke på at mange områder har grodd igjen. Strendene blir mindre og mer skyggefulle. Innbyggerne kommer helt klart til å merke det når vi får den nye båten, og vi får mulighet til å gjøre en bedre jobb.

– Vi håper vi har den på vannet i 2016, men vi må se hvor lang tid det tar for dem som skal bygge båten, hvor lang venteliste de har. Vi skal jobbe så fort vi kan herfra, og da er det egentlig opp til båtbyggerne, sier Lyngmyr.