NRK Meny
Normal

– Reservasjonsretten kan gagne KrF på kort sikt

Det er usikkerhet i KrF om reservasjonsrett-striden er et pluss eller minus for partiet.

Frank Aarebrot

Professor i sammenlignende politikk Frank Aarebrot mener KrF må gjøre noe om Høyre fratar partiet seieren i saken om reservasjonsrett for leger.

Foto: Åge Algerøy / NRK

I dag innleder Telemark Kristelig Folkeparti sitt årsmøte på Kongsberg sammen med søsterpartiene i Vestfold og Buskerud. Etter valget sist høst er de nå et støtteparti for den blåblå Solberg-regjeringen.

– Jeg føler ikke at saken om reservasjonsrett har skadet partiet. Jeg føler det har vært en god sak for KrF, som viser at vi kjemper for samvittighetsfriheten, sier Dag Sele. Han er fylkesleder i Telemark KrF, og en av tre leger ved Bø legesenter i Telemark som nekter å henvise til abort eller å sette inn spiral

– Jeg tror dette er en sak som folk synes er naturlig at partiet legger stor vekt på.

– Har ingen sammenheng

Ved siste årsskifte var det 1128 medlemmer i Telemark KrF. I årets løp forsvant 114 medlemmer av ulike årsaker, mens 30 meldte seg inn. Sele mener dette ikke har sammenheng med striden rundt legers reservasjonsrett.

Nei. det har vi ingen grunn til å tro, sier han.

Første vara for KrF til Stortinget, Hanne Thurmer fra Notodden, er mer usikker på om oppstyret rundt reservasjonsretten har gagnet eller rammet partiet.

– Jeg synes jo den debatten har tatt veldig av i forhold til selve saken. Vi tror likevel det er mulig å få frem nyansene litt bedre etter hvert som tiden går.

Usikker gevinst

Med sonderingsavtalen om reservasjonsrett for leger kan det virke som KrF har innkassert en politisk gevinst i løpet av kort tid. Professor Frank Aarebrot mener verdien av gevinsten kan være usikker.

Det er jo her problemet ligger. Denne særavtalen som dreide seg om reservasjonsretten ville jo ikke Venstre være med på, og KrF støttet regjeringen. Reservasjonsretten er jo den tydeligste KrF-seieren. Om Høyres lokalpolitikere fratar KrF den seieren, må KrF svare med ett eller annet. De kan ikke bare sitte stille og finne seg i at Høyre går fra avtalen. Det ville bli oppfattet som veldig svakt, sier Aarebrot.

 • Havnet i elva etter utforkjøring

  En varebil kjørte av veien ved Grova i Drangedal like før 18.00 tirsdag kveld. Bilen havnet på taket i ei elv. Det var to personer i bilen. Begge ble kjørt til akuttmottaket ved Sykehuset Telemark med ukjent skadeomfang, den ene i luftambulanse.

 • Powerhouse på vent

  Powerhouse-bygginga i Porsgrunn er utsett, skriv Varden. Bygginga av det elleve etasjar høge kontorbygget ved Frednesbrua skulle etter planen stå ferdig fyrste kvartal 2019. Nå blir det truleg forsinka med fleire månadar.

  Powerhouse i Porsgrunn
  Foto: R8
 • Dyrare søppel neste år

  Søppeldunken blir dyrare for nesten alle i Grenland frå nyttår. Den største auken kjem i Porsgrunn, skriv Varden. Anne Berit Steinseth i Grenland Renovasjon seier at det er kommunane som fastset prisane, og at dei vil variere frå år til år.

  Søppel, søppeldunker i Karasjok
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Nytt akuttmottak på Notodden

  Sjukehuset på Notodden får eit nytt og betre akuttmottak. Frå midten av januar flyttar akuttmottaket til større lokale i fyrste etasje, noko som blir betre for både pasientar og tilsette, skriv sjukehuset i ei pressemelding.

  Sykehuset på Notodden
  Foto: Anne Lognvik / NRK