Hopp til innhold

Usikker fremtid for ny 110-sentral

30 millioner kroner er brukt, og neste uke står den nye 110-sentralen klar i Skien. Brannsjefen er likevel ikke sikker på hvilken fremtid den nye sentralen får.

110-sentralen i Skien, Telemark

Den nye sentralen har kostet 30 millioner kroner å bygge. Men det er usikkert om det er noe som vil bli brukt.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Det mye som skal på plass i den nye 110 sentralen i Skien. Bygget til 30 millioner kroner er bygd for å ta i bruk det nye nødnettet.

Offisiell åpning neste uke

I neste uke er selve bygget klart til bruk. Brannsjef Guttorm Liebe i Skien inviterer til offisiell åpning med noe blandede følelser. Prosessen har vært vanskelig.

Brannsjef i Skien, Guttorm Liebe

Guttorm Liebe, brannsjef i Skien.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

– Det er ikke noe hyggelig å få en beskjed om at du ikke behøver å bygge ut brannstasjonen for å ta imot nødnett, samtidig som den samme staten sier at «Jo, du må bygge ut brannstasjonen fordi du skal ta imot nødnett», sier Liebe.

– Da er det ikke noe morsomt å stå og skulle finne hva man skal gjøre. Og det står altså 30 millioner skattebetalte kroner på spill.

Før jul skal Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) levere en ny vurdering av hvordan 110-sentralene bør organiseres i Agder og Telemark.

Flere utredninger av flere etater

Tidligere ville direktoratet legge en felles sentral til Arendal og legge ned i Skien. En klage fra Telemark gir en nye runde i systemet før endelig vedtak fattes.

– Det er fryktelig vanskelig å se inn i glasskulen og spå fremtiden, sier brannsjefen.

– Og så er det vel en ting til som er litt illevarslende for tiden - og det er at det er veldig mange slike forskjellige utredninger for tiden, som en konsekvens av 22. juli 2011. Og problemet som disse statlige etatene som gjør disse utredningene har, er å pare disse forskjellige utredningene sammen til en helhet som er å leve med i fremtiden, sier Liebe.

I tillegg til det nye felles nødnettet som den nye 110-sentralen i Skien er bygget for, blir det også diskutert om Norge i fremtiden skal legge opp til felles nødnummer og felles operasjonssentral for alle nødetatene.

Ny regjering må se på alternativene

Hans Kristian Madsen, avdelingsleder for Beredskap, redning og nødalarmering

Hans Kristian Madsen, avdelingsleder for Beredskap, redning og nødalarmering i DSB.

Foto: Henriette Magnussen, DSB

I DSB har fungerende avdelingsdirektør Hans Kristian Madsen ingen problemer med at ulike prosesser skjer samtidig.

– Altså, ting skjer i ulik rekkefølge, og sånn er det. Og det må vi forholde oss til. Det jobbes med å se på felles nødnummer, et felles nødsentral-konsept - noe vi fra DSB sin side mener er riktig måte å se på dette på for fremtiden, sier Madsen.

– Brannstudien kommer, og politianalysen ligger der. Det er en rekke parametere nå som den nye regjeringen har som oppgave å se på videre, sier han.

Men mener DSN at det er rart å se på nye 110-sentraler hvis det for eksempel blir felles nødnummer?

– Vi må forholde oss til den virkeligheten vi lever i, og det er at vi foreløpig ikke har noe vedtak om noe annet, sier Madsen.

– Men det er mulig å drive ulike prosesser samtidig, og det er det som skjer, sier han.

Brannsjef med god samvittighet

Klagesaken fra Telemark på avgjørelsen om å legge ned 110-sentralen skal DSB svare på før jul, men Madsen vil ikke si noe fremtiden for den nye sentralen i Skien.

– Det kan jeg ikke svare på, og jeg vil være varsom med spekulasjoner. DSB har laget et utgangspunkt og en prosess som vi har kjørt gjennom i år, og så er det klaget på vårt vedtak. Og der står saken. Og det må jeg forholde meg til, sier Madsen.

Til uken blir det offisiell åpning, og selv om fremtiden er usikker har brannsjefen god samvittighet for at han har gjort jobben riktig.

– En ting har vært enkelt: Jeg har forholdt meg til de vedtak som har vært fattet, sier Liebe.

110-sentralen i Skien, Telemark

Slik er den nye 110-sentralen fra utsiden.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK