Unge søkere svikter yrkesfagene

Årets søkertall til videregående skole viser at 16 % færre har søkt bygg- og anleggsfag i år i forhold til i fjor. På Skogmo VGS er tallene enda dystrere.

Unge snekkere

Ole Søreid (t.h.) trives best på taket, og ikke bak en kontorpult. Men det er generelt få som søker søkk- og anleggsfag til videregående skole.

Foto: Susanne Flølo / NRK

– På tilsvarende tid i fjor hadde vi rundt 116 elever på VG1. I år har vi 88, så det er stor nedgang. Det sier Kjell Vidar Pedersen, avdelingsleder for bygg- og annleggsfag på Skogmo Videregående.

Det tilsvarer en nedgang på nesten 25 % fra året før, hvilket er hele 10 % mer en landsgjennomsnittet. Pedersen peker på flere årsaker til den negative tendensen. Spesielt trekker han fram den nye skolereformen som kom i 2006.

– Den har gjort at de skal ha mange tilbud presset inn i et år, der de skal gjennom syv forskjellige yrker. Da blir det lite tid på hvert yrke. I tillegg konkurrerer de med utenlandske arbeidere. De strir ute i arbeidsmarkedet nå, sier Pedersen.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Unge snekkere

Ole Søreid (t.h.) trives best på taket, og ikke bak en kontorpult.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Fornøyd med valget

Ole Søreid (17) har snart fullført det første året på bygg og anleggslinjen. Sammen med medelevene trives han svært godt med det å kunne jobbe aktivt. For han var det utenkelig å velge noe annet enn fagveien.

– Jeg har valgt bygg og anlegg fordi jeg alltid har vært interessert å drive med praktisk arbeid. Å sitte på et kontor med masse papirer er ikke noe for meg, sier Søreid.

Han synes derimot det ikke er et problem med et bredere utvalg på første året. Det gjør heller ikke medeleven Daniel Myhre Eikeland. Han er fornøyd med at de kan lære litt om alt.

– Det synes jeg bare er positivt. Vi får et innblikk i alle mulighetene vi har. Det kan jo hende at en av oss endrer mening etter hvert som vi går her, forteller Eikeland, og legger til at han er ganske bestemt på at valget har falt på tømreryrket.

Snekker

Daniel Eikland Myhre er en av dem som likevel har valgt å gå yrkesveien, og han er så langt strålende fornøyd.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Må rekruttere

Fagansvarlig Runar Pedersen forteller at de aktivt jobber med å få tilbake de gode søkertallene.

– Vi prøver å gjøre det så realistisk som mulig i studiehverdagen. Det er viktig med mye praksis og hospitering for å få de unge til å søke, sier han.

Selv om mange elever i år trives med studiehverdagen så langt, legger han ikke skjul på at for mye breddefokus kan ødelegge litt for dem som har tatt en beslutning.

– De som allerede er sikre på den retningen de skal fortsette i, er nok ikke veldig fornøyde med den nye reformen, avslutter Pedersen.