NRK Meny
Normal

Unge kvinner skyr feit fisk

Om det er smak og behag, latskap eller dårlige vaner som er årsaken vites ikke, men unge kvinner svikter den feite fisken som aldri før.

Makrell

– Feit fisk? Nei takk.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Unge og spesielt unge kvinner spiser stadig mindre feit fisk, viser tall fra Sosial- og helsedirektoratet.

90 prosent av de unge kvinnene som deltok i undersøkelsen spiste mindre enn 200 gram fet fisk i uken, det vil si betydelig mindre enn ett fiskemåltid i uken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra venstre: Kate Sørum Granly, Camilla Teigland og Liv Hilde Fredheim

Fra venstre: Kate Sørum Granly (19), Camilla Teigland (21) og Liv Hilde Fredheim (17) er alle dårlige til å spise feit fisk. De foretrekker mat som er enklere å tilberede.

Foto: Heidi Østhus Eriksen / NRK

Les også:

- Smaker vondt

Kate Sørum Granly (19) innrømmer at hun spiser veldig lite fisk og helst velger annen mat. Hun lager seg aldri måltider med feit fisk.

– Jeg skulle nok helst spist mer fisk for å være litt sunnere, men jeg synes det smaker vondt, sier hun.

Hun er ikke alene om den holdningen. I hennes omgangskrets er det nesten ingen som liker fisk.

– De fleste jeg kjenner foretrekker kylling og taco, sier 19-åringen.

Les mer om undersøkelsen her

Sunt og viktig

Stekt makrell med fersk kål og poteter

Dette er en sunn middag ifølge Jorunn Borge Westhrin i Telemark fylkeskommune.

Foto: Tone Johannesen / NRK

Leder for helsefremmende barnehager og skoler i Telemark fylkeskommune, Jorunn Borge Westhrin, påpeker viktigheten av å spise feit fisk.

– Den feite fisken inneholder masse Omega-3, Jod, B-12 og vitamin D. Dette er næringsstoffer som vi finner lite av i andre matvarer. Og spesielt Omega-3 har en dokumentert helseeffekt i forhold til hjerte- og karsykdommer, sier Westhrin.

Hun mener at det er uheldig at det er unge kvinner som er fiskeverstingene.

– Om folk spiser fisk eller ikke har ofte med smak, oppdragelse og vaner å gjøre. Derfor er det spesielt viktig å gjøre noe i forhold til unge kvinner og få dem til å spise fisk slik at de kan overføre gode vaner til neste generasjon når det gjelder å spise fisk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Lite repertoar

Ingebjørg Moe er mat og ernæringsfaglig rådgiver i Eksportutvalget for fisk. Hun tror at unge kvinner velger bort fisk fordi de synes det er vanskelig å lage mat med fisk som hovedråvare.

– Mange har et lite repertoar på fisken sammenlignet med andre råvarer. Dette gjør at de velger fisk sjeldnere enn de velger for eksempel kjøtt og kylling, sier Moe.

Hun tror informasjon og fokus på ulike måter å tilberede fisk på kan øke interessen for feit fisk igjen.

 • Gasslekkasje på Herøya

  En gasslekkasje på Yaras anlegg på Herøya er under kontroll etter at 200 liter ammoniakk lakk ut. Det forteller operasjonsleder Vidar Aaltvedt hos politiet i Telemark. Lekkasjen skjedde litt over kl. 1700 i dag. Ingen personer ble skadet. Målinger i området viser at det nå ikke er fare for liv og helse. Politiet og bedriften skal jobbe videre med å finne ut av årsaken til ammoniakklekkasjen.

 • Helikopter rykket unødig ut

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i forbindelse med aktivering av SOS-funksjon på en smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

 • – Nedslående kontrollresultat

  To personer mistet førerkortet og 24 personer fikk bøter i en trafikkontroll i Gransherad søndag. Barn med rattkjelker gikk langs veien mens kontrollen pågikk.

  – Resultatet av dagens kontroll var nedslående. Det som er helt sikkert er at UP vil besøke Gransherad igjen, skriver politiet på Twitter.

 • Notoddens kamp avlyst

  Notoddens treningskamp mot Åsane er avlyst grunnet sykdom i troppen og overvann på banen. Hele ni spillere er blitt syke. Kampen skulle egentlig startet klokken 16 i ettermiddag,