NRK Meny
Normal

Olga (101): – Etter 100 begynner livet på nytt

SKIEN (NRK): I dag var unge helsearbeidere gule engler for eldre i Skien. Gjennom prosjektet "livsglede for eldre" fikk sykehjemsbeboere både underholdning og bevertning, og det gledet ikke minst de som var 100 pluss.

Unge gledet eldre

HYGGE: Snart 102-årige Olga Mona Møll gledet seg stort over å få hygge seg med både unge og eldre

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Det er like før de eldre kommer. Kirkerommet i Gulset kirke er fylt med flere langbord og noen småbord – alle pent pyntet med servietter og skåler med frukt. Ved hver tallerken ligger en kopi av sangen "No livnar det i lundar".

– Nå må dere rydde gangen og kjappe dere litt. Folk er kommet allerede, kommer det fra en av lærerne, og de unge haster ut og gjør alt klart.

Mellom 20 og 30 eldre er ventet å ankomme arrangementet i Gulset kirke for å oppleve en dag med sang, musikk, dans og god bevertning.

Unge gleder eldre

Thea Westlie tar imot en av gjestene som blir henta direkte på sykehjemmet.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Livsglede for eldre

Elevene ved helse- og oppvekstfag ved Skogmo videregående skole i Skien er kledd i gule T-skjorter med "Livsglede for eldre" på brystet og øver en siste gang på gruppedansen. Musikken er moderne og svært høy, men de lover å dempe den litt når sykehjemsbeboerne kommer.

Ute i gangen øver en musiker på klarinett.

– Vi vet de er veldig glad i kaffe og vafler, og å komme seg ut litt, sier en av elevene.

Fire førsteklasser ved Skogmo videregående skole har jobbet mot denne dagen siden januar. De har samarbeidet med Gulset nærmiljøsenter, men ikke minst med beboerne på sykehjemmene i Melum og på Gulset.

Helsefagelever Skogmo videregående skole

Karianne Follaug, Thea Westlie, Rebekka Lyster og Emilie Røste er blant dem som i lengre tid har planlagt arrangementet.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Jeg synes det er veldig givende å bli kjent med dem som har opplevd litt mer enn oss, og de har mye å gi.

Olga Mona Møll er en av dem som koser seg over at unge har lagt ned så mye arbeid for å lage et arrangementet for dem. Hun er en av to gjester over 100 år, og er eldst med sine snart 102 år. Men det er det ingen som kan se.

Olga avslører hemmeligheten for å bli over 100 år i denne videoen.

– Etter 100 begynner livet på nytt

– Hun er som en unge! Hun spretter rundt omkring, sier Sylvia Sundby.

– Jeg skjønner ikke hvorfor jeg har blitt så gammel, jeg! Men jeg har en skjønn familie og er tippoldemor. Og når vi er 100 begynner livet på nytt igjen, ler spreke Olga Mona Møll.

Etter allsang, flott solosang av 17-årige Helene Øvstetun Hagen, klarinettspill og dikt er det pause. Da kommer vaflene og kaffen på bordet, og også bevertningen faller i smak.

Helene Øvstetun Hagen

17-årige Helene Øvstetun Hagen imponerte med sin flotte sangstemme.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Hva håper du at de eldre sitter tilbake med etter denne dagen?

– Jeg håper de har fått en fin opplevelse, og at de vil synes at det har vært fint å være sammen med oss unge, også, sier Thea Westlie.

 • Færre på AAP

  Nye tall fra NAV viser at det er en sterk nedgang i antall unge på arbeidsavklaringspenger i Telemark. Så langt i 2017 er det 317 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger i fylket. Nedgangen blant unge under 30 år er på hele 9,5 prosent.

  NAV Skien.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Støtter Rådmann

  Hovedutvalg for Plan, bygg og miljø i Kragerø har enstemmig vedtatt at eieren av sjøbua på Garnholmen må rive store deler av oppussingarbeidet som er gjort.

  Hovedutvalget støtter dermed rådmannen i saken.

  Kragerø
  Foto: Britt Boyesen / NRK
 • Skal oppgradere gruva

  Vest-Telemark museum har fått 700 000 kroner til å ruste opp gruvene på Åmdals Verk i Tokke.

  Pengene skal brukes til å gjøre gruvene sikrere og mer attraktive for besøkende, sier driftsleder ved museet, Karl Endre Bjerk, til Vest-Telemark blad.

 • Momsøkning er en dårlig ide

  Det er en skikkelig dårlig ide å øke momsen på reiselivstjenester fra 10 til 12 % slik regjeringa foreslår, mener ordfører Jon Rikard Kleven i Vinje. Kleven sier at næringslivets avtaler ofte gjort og at denne momsen derfor blir en ren ekstrautgift.

  Jon Rikard Kleven, ordførar i Vinje
  Foto: Robert Hansen / NRK