NRK Meny
Normal

Håndballegende: – Foreldrene må ta seg sammen, ikke kjefte

PORSGRUNN (NRK): Mange unge dommere slutter etter å ha blitt skjelt ut av foreldre eller trenere. Hanne Hegh mener foreldre burde gått på dommerkurs for å lære reglene.

håndball, dommer

Unge dommere skjelles ut av ivrige foreldre. Det fører til at mange slutter å dømme (illustrasjonsfoto).

Foto: Gjerpen håndball

– Forrige helg var det en voksen mann som kom løpende ned på banen etter kampen og kjeftet intenst på dommerne. Han var voldsomt uenig i noen avgjørelser. Disse dommerne var 15–16 år, og dømte en kamp med 12 år gamle spillere, sier Hans Petter Andersen i Håndballforbundet region sør.

Håndballforbundet har fått tilbakemeldinger om flere slike situasjoner den siste tiden. Ambisiøse, ivrige foreldre glemmer seg bort.

– Disse foreldrene bør tenke seg om. Vi hadde også en episode med en trener som gjorde noe av det samme, det er jo ikke noe bedre det, sier Andersen.

Mange slutter

Håndballforbundet rekrutterer en del nye dommere. Men problemet er ofte å få dem til å fortsette å dømme.

– Det er flere som slutter på grunn av dette. De liker ikke å få kjeft, og sliter med å få den utviklingen de trenger for å bli gode. Det er et problem for oss, så vi håper at foreldre og ledere kan forstå at det er viktig å gi dommerne mulighet til å gjøre feil på lik linje med det spillerne gjør.

Hans Petter Andersen

Hans Petter Andersen i håndballforbundet sier foreldre og ledere må oppføre seg.

Foto: Håndballforbundet

Andersen er selv dommer på høyt nivå og vet mye om hvordan ledere og publikum opptrer.

– En dommer må selvsagt tåle litt. Spesielt de av oss som dømmer spillere på høyt nivå. Men de som er ferske og ikke har dømt så mye, må få anledning til å utvikle seg. Det er veldig viktig.

Les også:

– Send foreldre på dommerkurs

Hanne Hegh har en lang karriere som spiller og leder i håndballen og har mange erfaringer med engasjerte foreldre.

– Dette har vært et problem helt siden jeg spilte på jentelaget. Jeg har opplevd at publikummere har blitt kastet ut av hallen, sier Hegh.

Hanne Hegh

Hanne Hegh har spilt over 200 kamper på det norske landslaget. Nå er hun inspektør og håndballtrener på Grenland folkehøgskole.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Hun mener det er viktig at foreldre tar seg sammen og forsøker å se seg selv utenfra.

– Mange foreldre burde gått på dommerkurs. De som klager mest kan ikke engang reglene, sier Hegh.