Ungdomspolitikere mener godteriforslag er tull

Flere ungdomspolitikere mener helseministerens godteriforslag ikke holder mål. – Dette vil ikke bidra til bedre folkehelse, sier AUF-lederen i Telemark.

Sjokolade

UENIGE: Flere ungdomspolitikere reagerer på godteriforslaget til helseminister Bent Høie (H).

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Hvis folk vil ha godteri, tar de det med seg uansett hvor det står i butikken. Vi er nødt til å komme med konkrete folkehelsetiltak, istedenfor å krangle om hvor godteriet skal stå, sier leder for AUF i Telemark, Fredrik Sørlie.

Fredrik Sørlie

AUF-leder i Telemark, Fredrik Sørlie, ønsker ikke at politikerne skal bruke tid på godteriforslaget til helseministeren.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Denne uken ble det kjent at helseminister Bent Høie (H) vil ha slutt på at dagligvarebutikker plasserer godteri ved kasseområdet. VG skriver at helseministeren nå skal samarbeide med matkjedene.

Sørlie tar varmt imot intensjonen bak forslaget, men lar seg ikke imponere ellers.

– AUF vil ha på plass bedre tur- og idrettstilbud for unge og billigere organisert idrett. Det er sånn vi skaper bedre folkehelse. Ikke ved å flytte godteri rundt noen meter, sier han.

Godteri ved kasse

Det er denne plasseringen av godteri i dagligvarebutikker helseministeren vil ha slutt på.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Vil la forbrukeren styre selv

Også Unge Høyre i Telemark reagerer på forslaget. Leder Marius Roheim Johnsen støtter Sørlie, og mener forslaget rett og slett ikke holder mål.

Marius Roheim Johnsen

Leder for Unge Høyre i Telemark, Marius Roheim Johnsen, mener forbrukeren vil bli fristet av godteri – uavhengig av om det står ved kassen eller ikke.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

– Vi har økende fedme i befolkningen og det må innføres noen tiltak for å begrense dette, men det å forby godteri ved kassa er ikke et godt nok forslag, sier han.

Roheim Johnsen mener det er opp til hver og en å bestemme om de ønsker å ta med seg godteri ved kasseområdet.

Han får støtte fra sentralt hold. I Politisk kvarter tirsdag argumenterte Unge Høyres nestleder, Sandra Bruflot, mot helseministeren:

Fredrik Pedersen

Fredrik Pedersen mener godteri ved kasseområdet gjør det lettere å kjøpe usunne ting.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

– Høyre har alltid ment at frihet til å velge også betyr at man skal ha frihet til å velge feil. Det må også gjelde foreldres rett til å, ifølge politikerne, velge feil på vegne av egne barn, sier Bruflot.

Lett å ta med seg godteri

Fredrik Pedersen er på butikken i Porsgrunn og har slengt en sjokolade på båndet i siste liten. Han er overbevist om at det er lettere å ty til godteri når det står ved kasseområdet.

Mona Oman

Mona Oman lot seg ikke friste av godteriet ved kassen da hun handlet onsdag.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

– Det er jeg helt sikker på, det burde stått bananer der, smiler han og peker på eskene ved siden av kassen.

Han får støtte av Mona Oman. Hun er enig i at forbrukerne kan bli fristet uansett hvor godteriet er plassert i butikken, men mener at veien er kortere når godteriet er plassert ved kassa.

– Det er lett å putte noe i kurven rett før du betaler. Spesielt hvis det er sjokolade, sier hun.