NRK Meny
Normal

Ungdommer truet med kniv

Tre ungdommer på 15 og 17 år overfalt en pensjonist i eget hjem og truet ham med kniv. Nå møter de han i retten.

Det var i september 2006 at de tre brøt seg inn hos en mann i Skien og truet ham med kniv.

Ifølge tiltalebeslutningen ble han lagt i bakken og truet med kniv av ungdommene, før politiet kom til og fikk avverget ranet.

I retten tirsdag erkjente de tre straffskyld for ransforsøk og innbrudd hos mannen.

Strafferammen for dette er inntil seks år. I følge vår reporter som følger saken så er det en trykket stemning i retten, og de tre viser tydelig anger.

Svært truende

Det er ikke første gang 65-årige Odd Gerhard Nikolaisen har opplevd innbrudd i leiligheten i Skien, men det er klart den mest brutale opplevelsen. De tre ungdommene, to på 15 og en på 17 år, skal ha sparket inn døren til mannen, for så å slå ham i bakken og true ham med kniv med ordene: "få lommeboka, eller så skal jeg drepe deg".

Men i sekundene før døren ble sparket ned hadde 65-åringen rukket å ringe til politiet. Dermed ble selve ranet avverget - for da politiet ankom, stakk ungdommene av. De ble senere pågrepet. Men opplevelsen har gjort Nikolaisen svært utrygg i eget hjem.

- Jeg sover her på sofaen, jeg liker ikke å ligge i senga på soverommet, sier han.

Preget av det de gjorde

Påtalemyndighetene ønsker ikke å uttale seg om saken, men advokat Jan Erik Granmo, som er forsvarer for en av de tiltalte, sier tiltalen går inn på hans klient.

- Dette er en meget alvorlig tiltale og han ser ikke med glede på det han har gjort. Jeg håper hans unge alder blir tatt hensyn til i straffeutmålingen, sier Granmo.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK