Hopp til innhold

Ungdommen som lever uten sosiale medier

PORSGRUNN (NRK): Seks ungdommer har skrudd av alt av sosiale medier. Etter to døgn har de allerede merket endringer i hverdagen.

Sosiale medier

SLUTT PÅ SOSIALE MEDIER: Ole Hjelen er en av ungdommene som ikke skal være aktiv på sosiale medier i en uke

Foto: Anniken Sanna / NRK

– Jeg føler meg verre hvis jeg ser andre har det bra, for da tenker jeg at jeg også burde hatt det sånn, sier Frida Sanna.

Av alle ungdommene, som er med på eksperimentet, er det hun som har vært mest opptatt av å utlevere seg selv på internett. Hun syns det har vært deilig å slippe unna det presset som vises på sosiale medier.

– Jeg syns det er viktig hva folk tenker om meg, og jeg tror at etter denne uken så har jeg lært at det ikke er så viktig hva de syns likevel, sier Sanna.

Over to døgn har gått siden ungdommene sist sjekka Facebook-feeden, og de har alt nå begynt å merke hvor store endringer som skjer i livene deres når de nå ikke kan holde seg aktive på sosiale medier.

Se hva de syns om eksperimentet så langt i videovinduet under.

Videoblogg

TUNGT: Det er ikke så lett å melde seg ut fra sosiale medier.

Mer bevisst

– Min største frykt når jeg skulle starte med dette var hva jeg skulle gjøre i mattetimen, men det har jo gått greit, jeg har bare gjort flere oppgaver enn jeg pleier, sier Thomas Fosse.

Det som startet med fem ungdommer som skulle teste ut en uke ble til seks. Emilie Korneliussen (18) hørte om prosjektet og syns det virket veldig spennende, hun skrudde derfor også av sosiale medier onsdag morgen.

– Jeg har blitt veldig bevisst på hvor mye unødvendig jeg deler på Snapchat i løpet av en dag, så mye tull jeg har å si som jeg egentlig ikke trenger å fortelle noen, forteller Korneliussen.

Ungdom skal leve uten sosiale medier

SOSIALE MEDIER-NEKT: Disse ungdommene ser hvordan det er å leve uten sosiale medier. Fra venstre: Ole Hjelen, Fride Sanna, Thomas Fosse, Maja Sølverød, Vetle Hegerland.

Kreves mye av unge

Willy-Tore Mørch er psykolog og jobber med barn og unges psykiske helse. Han mener at det kreves mye av unge i dag, ikke minst i forbindelse med skolegang, lykkes på fritiden og se vakker ut. Han forteller hvorfor enkelte ungdom har et så stort behov for å publisere seg selv på nettet.

Psykolog og professor, Willy-Tore Mørch

KREVES MYE: Willy-Tore Mørch sier det kreves mye av dagens ungdom.

Foto: Elise Holdal / NRK

– For å opprettholde et godt selvbilde så trenger de likes hele tiden, dermed legger de ut bilder eller tekst for å få bekreftet de positive tilbakemeldingene, og kommer det negative tilbakemeldinger kan det ramme hardt hos noen ungdommer, sier Mørch.

En dansk undersøkelse fra universitetet i København sier at man blir mer lykkelig uten Facebook, ungdommene skal teste ut hva som skjer med hverdagens deres når de skrur av alt av sosiale medier i en uke.