Hopp til innhold

– Det er som å være tilbake på 70-tallet

På grunn av fulle pasientlister er det ikke mulig å bytte fastlege ved legekontoret i Bø der tre av legene har reservert seg mot å henvise til abort eller å sette inn spiral. – Uholdbart, mener Bø-kvinner.

Gerd von der Lippe og Shea Allison Sundstøl

Gerd von der Lippe og Shea Allison Sundstøl mener reservasjonssaken ved Bø legekontor et stort skritt tilbake. – Det er nesten som på 70-tallet, sier Bø-kvinnene.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Det er stille og rolig utenfor legekontoret i Bø sentrum. De siste ukene har det stormet rundt kontoret, fordi tre fastleger i kommunen nekter å henvise til abort eller sette inn spiral.

På grunn av fulle pasientlister er det ikke mulig å bytte fastlege ved legekontoret.

På høgskolen i Telemark sitter Gerd von der Lippe og Shea Sundstøl. De er rasende på praksisen, ikke minst fordi det er umulig å bytte fastlege.

Jeg synes det er helt uholdbart. Prevensjon er et sårbart tema for kvinner. Vi går ikke rundt til leger vi ikke kjenner med et slikt sårbart spørsmål. Det er jo noe av det mest intime vi har mellom beina, og det må respekteres, sier Von der Lippe.

Jeg synes det er synd at Bø i norgessammenheng blir betraktet som et gokkland langt opp i fjellheimen.

Gerd Von der Lippe

Les også:

– Hjelper ikke å beklage

Pasienter av fastleger som har reservert seg kan få utført tjenester av andre leger ved kontoret. Men i prinsippet betyr dette at disse kvinnene må oppgi grunnen til at de bestiller time når de ringer legekontoret.

Kommuneoverlege Kristin Sekse Vikane bekrefter overfor NRK.no at det ikke går an å bytte fastlege ved legekontoret på grunn av fulle pasientlister. Hun sier at det er beklagelig dersom pasienter blir skadelidende under ordningen som praktiseres ved kontoret i dag.

En beklagelse hjelper lite, mener Bø-kvinnene.

– Der står det en ung kvinne og skal ha inn en spiral, eller ha henvisning til abort, og så skal legen si; beklager, jeg kan ikke gjøre noe med det, men vi er veldig flinke på andre ting. Nei, det er for dumt, sier Von der Lippe skarpt.

– Tilbake til fortiden

Kvinnene NRK.no møter på gata i Bø synes ikke det er bra at pasienter må møte slike utfordringer hos fastlegen sin.

Tilbake på høgskolen. Gerd von der Lippe sier at hun blir dratt tilbake i fortiden av denne debatten.

– Jeg var en av dem på 70-tallet som slåss for selvbestemt abort, og alle de tingene i forbindelse med prevensjon. Nå er vi tilbake til 70-tallet, sier hun med en forskrekket mine.

Nå frykter hun endringen i lovverket når det gjelder reservasjonsmulighet for leger, som den nye regjeringen har varslet.

– Når man først forandrer på en abortlov, så baller det på seg til også å dreie seg om prevensjon. Så nå må helseministeren være knallklar på at vi ikke skal tilbake til den tiden, sier von der Lippe.

Les også:

Bø legekontor

Her, ved Bø legekontor, er det umulig å bytte fastlege.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– En konstruert problemstilling

Fylkeslegen i Telemark ble varslet om legene i begynnelsen av dette året. Denne uken ble det kjent at både den nåværende og den tidligere kommuneoverlegen i Bø også er klaget inn. Kommuneoverlege Kristin Sekse Vikane sier at hun nå ønsker ro rundt denne saken til fylkeslegen har kommet med sin vurdering.

Hun sier samtidig at hun synes hele saken virker som en konstruert problemstilling, og at det er andre utfordringer i helsevesenet som gjelder større pasientgrupper hun også ønsker å bruke ressurser på.

Dette faller ikke i god jord hos Bø-kvinnene.

– Jeg synes det er veldig rart, siden kvinnene utgjør 50 prosent av befolkningen, kan hun peke på en befolkningsgruppe som er større enn det, spør Shea Allison Sundstøl.

Sundstøl tok denne saken opp med politikerne i kommunen allerede for to år siden.

– Jeg tok opp saken med ordføreren i kommunestyret i 2012 fordi jeg rett og slett ble rasende. Jeg fikk veldig mange positive tilbakemeldinger fra folk jeg kjenner og ikke kjenner.

Fylkeslege i Telemark, Steinar Aase sier til NRK.no at han håper saken er ferdig behandlet i midten av februar.