NRK Meny
Normal

Fikk bot for å legge på

SKIEN (NRK): Ketil Klingberg fikk bot for å avslutte en samtale. Han brukte handsfree, men trykket på telefonen da han la på. Han tror mange ikke er klar over hvilke regler som gjelder for mobilen i bilen.

mobiltelefon

Det er ikke lov å røre telefonen mens du kjører bil, med mindre telefonen står fast i en holder.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Jeg tror ikke mange vet hvilke regler som gjelder. Jeg trodde det var greit så lenge jeg brukte handsfree, men det er det jo ikke, sier Klingberg.

Han er en av mange som havner i politiets register etter å ha brukt telefonen i bilen. Hittil i år har nær 11 500 bilister fått bot for mobilbruk i bilen. I 2014 ble det skrevet over 18 000 forenklede forelegg for slike forseelser.

Kjetil Klingberg

Ketil Klingberg fikk bot for å bruke telefonen i bilen. -Greit nok det, men det er mange uklarheter i forhold til mobilbruk, sier Klingberg.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det er jo litt rart at det er lov å spise, drikke, og skifte CD, mens det å trykke på en knapp på telefonen er forbudt, sier Klingberg.

Les også:

– Kaffe er lov, mobil ulovlig

Politiet mener reglene er enkle å forholde seg til.

– Det er et generelt forbud mot bruk av mobiltelefon i bilen. Men det finnes unntak når telefonen står montert fast i en holder, da er det lov å starte og slutte samtaler, sier leder i UP i Vestfold og Telemark Andreas Rødø.

– Vet folk dette, spør Ketil Klingberg.

Dette er lovlig- og dette er ulovlig bruk av mobiltelefon i bil.

Han har snakket med flere etter at han selv fikk bot for mobilbruk.

– De jeg har snakket med vet lite om dette. De fleste ringer ut, og tar imot samtaler, uten å tenke på det. De har jo handsfree, sier Klingberg.

Å drikke kaffe eller spise en bolle i bilen er fortsatt lov, så lenge det ikke forstyrrer sjåføren.

– Politiet kan bøtelegge folk for slike forhold også, men da må det foregå på en måte som gjør at føreren blir uoppmerksom, sier Andreas Rødø i utrykningspolitiet.

– Det er helt greit at jeg fikk bot, jeg synes bare det er viktig å få klarhet i disse reglene, sier Ketil Klingberg.