NRK Meny
Normal

Nå kan Wenche jobbe mer - uten å miste NAV-støtte

Fra 1. januar neste år vil Wenche Odden og alle andre uføretrygdede få det lettere, og vil kunne delta mer i arbeidslivet.

Wenche Odden

Wenche Odden fra Notodden måtte betale tilbake over 43 000 kroner til NAV på grunn av reglene for uføre. Fra 2015 blir reglene endret.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Stortinget har vedtatt at det skal innføres en ny uføretrygd i folketrygden fra 2015. Det som i dag kalles varig uførepensjon, skal i fremtiden kalles uføretrygd. Uføretrygd kan bare mottas frem til fylte 67 år, som uførepensjon i dag.

Hovedregelen er at ny uføretrygd skal beregnes som 66 prosent av den inntekten en hadde, i de tre beste av de fem siste årene, før uføretidspunktet. Dette utgjør for de fleste uføre mer enn de får i dag, også etter skatt. I dag beregnes uførepensjonen som alderspensjon, ut fra de 20 beste inntektsårene.

– Den største endringen er at du kan jobbe mer, samtidig som du beholder uføretrygden. Det kommer altså ikke til å være noen begrensning slik det har vært tidligere, sier Tone Størseth i NAV.

Håper på færre uføre

Målet er at det skal bli færre varig uføre, og at det skal bli lettere å delta helt eller delvis i arbeidslivet, med de muligheter den enkelte har.

– Vi ønsker å motivere flere med uføretrygd til å jobbe så mye de kan. Uføretrygden skal fortsatt gi envarig inntekt til de som trenger det, sier Størseth.

Tidligere har NRK.no skrevet om Wenche Odden fra Notodden. Hun er blind, og hundre prosent uføretrygded. Hun jobber også 25 prosent som bbliotekassistent. Hun måtte tilbakebetale NAV over 43 000 kroner, etter å ha tjent 4800 kroner mer enn det som var tillatt.

Jeg ønsker endringene i reglene velkommen, og synes dette er kjempefint. Vi som har et handicap som er varig er jo ikke syke i den forstand, og ønsker å bidra med det vi kan, sier hun.

Alle som i dag har uførepensjon vil få et brev i posten en av de nærmeste dagene med mer informasjon om de nye reglene.

 • Pengar til OL i Telemark

  Formannskapet i Tinn kommune vil gjeva 500.000 kroner til arbeidet med å få OL til Telemark. Det skriv Rjukan Arbeiderblad. Vedtaket i formannskapet var samrøystes, og saka blir avgjort i kommunestyret sitt budsjettmøte i dag.

 • Auke i folketalet

  Med ein auke i folketalet på 3,8 prosent i år er det berre fire kommunar i Noreg som veks meir enn Bø. Det syner tal frå Statistisk sentralbyrå. Tala syner at åtte av atten kommunar i Telemark får ein auke i folketalet i år.

 • 14-.plass til Lid Byggland


  Langrennsløparen Ånund Lid Byggland frå Høydalsmo vart nummer 14 på 15 kilometer klassisk i Skandinavisk Cup. Mikael Gunnulfsen frå Ørn vart nummer seksten. 200 løparar frå heile Skandinavia deltok i rennet.

  Ånund Lid Byggland
  Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
 • Bonus til Hegh Arntzen

  Handballspelaren Emilie Hegh Arntzen får ein bonus på 50.000 kroner etter sølvmedaljen i handball-VM. Hegh Arntzen fekk eit kort innhopp i finalen der Noreg tapte for Frankrike.

  VM i håndball for kvinner. Norge-Ungarn (30-22)
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix