Hopp til innhold

Her får de bruke mobilen på skolen

Det er store forskjeller på hvordan mobilreglementet praktiseres ved skolene i Skien. Oppvekstsjefen mener det kan være aktuelt å se på nye ordensregler.

Gulsetelever får bruke mobil på skolen

Gulsetelevene Markus Johansen, Yasemin Ongun, Aurora Lynum Johansen, Bryndis Edda Finnsdottir, Ida Gullerud Johansen og Nice Blandine Ishimwe får bruke mobil på skolen. De synes det er litt urettferdig at det ikke er likt for alle som går på ungdomsskolene i Skien.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Noen skoler har totalforbud, andre oppfordrer til bruk av mobilen i undervisningen.

– Disse eksemplene viser at det er all grunn til å ta opp dette på nytt. Vi bør ha en god diskusjon rundt det både blant rekorene og i foreldregruppa før dette sendes ut på høring og det blir en politisk sak av det, sier kommunalsjef for oppvekst, Grete Gjelten, i Skien kommune.

Grete Gjelten

Kommunalsjef for oppvekst, Grete Gjelten, i Skien kommune mener det er aktuelt å se på ordensreglene på nytt.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Litt urettferdig

Kommunen følger nå et ordensreglement fra 2011. Reglene sier at det i prinsippet ikke skal brukes mobil i skoletida, men likevel er det store forskjeller fra skole til skole.

– Det er dumt at ikke alle elever får bruke mobil, slik vi får. Vi bruker den til å finne informasjon og søke på google, for eksempel. Det er litt urettferdig at det er lov å bruke mobil på vår skole, men ikke på andre. Det burde være likt for alle, sier elever ved Gulset ungdomsskole til NRK.

Men det er langt fra likt for alle. På Kongerød skole på Klyve samles mobiltelefoner inn på morgenen, og leveres ikke ut før skolen er slutt.

– Det fungerer veldig bra her hos oss. Vi har fått en helt annen ro etter at vi begynte med denne ordningen, sier rektor Kari Lise Holmberg.

– Like viktig som andre IKT-verktøy

Rektor Lars Stomperudhaugen ved skolen på Gulset har lagt seg på en annen linje, og mener det kan være viktig å ta i bruk mobilen i skolesammenheng.

– Den er like viktig som andre IKT-verktøy. Ipad og pc blir veldig fremsnakket, men så fort det er snakk om mobil så blir det problemer. Det er viktig å se mobilen som et IKT-verktøy, og det er viktig å bruke dette verktøyet, sier han.

Lars Stomperudhaugen

Rektor Lars Stomperudhaugen ved Gulset ungdomsskole sier mobilen er like viktig som andre IKT-verktøy.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Dette er i strid med regelverket. Men jeg må si at rektoren ved Gulset ungdomsskole har god argumentasjon for hvorfor han har åpnet for mobilbruk i undervisningen, sier oppvekstsjefen, som understreker at ordensreglene som ble vedtatt i 2011 gjelder frem til det eventuelt kommer nye regler.

Rektoren har blant annet argumentert med at det er viktig å følge med i tiden, og være fremtidsrettet i skolen. Selv mener han at han er innenfor regelverket.

– Det står i reglene at læreren kan vurdere om det er hensiktsmessig å bruke mobil i undervisning. Det er en grei regel å ha, og jeg føler ikke at jeg bryter noen regler, sier han.

Han mener videre at det er postivt at kommunen vil se på regelverket.

Frykter mobbing

Rektoren ved Kongerød ungdomssskole frykter mobbing og større forskjeller mellom elevene dersom det blir åpnet for mer mobilbruk i skolen.

Kari Lise Holmberg

Rektor Kari Lise Holmberg ved Kongerød ungdomssskole kjører et strengt mobilregime på sin skole.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Jeg heller mot at skolen bør være en mobilfri sone. Vår erfaring med å samle inn mobilene og dele dem ut igjen på slutten av dagen er god. Jeg synes ikke vi trenger den støyen mobilbruken skaper i skolehverdagen, sier Holmberg.

Rektoren på Gulset tror ikke mobiltelefoner er synonymt med mobbing.

– Jeg tror at det handler om IKT-bruk generelt. Dette hanlder om holdninger, ikke om mobilen. Dette må ikke blandes, sier han, og påpeker igjen at det viktig å se mobien som et IKT-verktøy.

Rektoren på Kongerød ser ikke behovet for dette verktøyet på sin skole.

– Det vi trenger av IKT får vi dekket av skolens eget utstyr. Vi er heldige og har en helt ny skole med mye nytt og flott utstyr. Vi har ikke behov for å bruke elevenes mobiltelefoner. Tvert imot. Vi vil heller la være. Noen skoler har mye utstyr tilgjengelig, andre ikke. Og da er det greit at skolene praktiserer forskjellig, synes jeg, sier hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark