NRK Meny
Normal

Rektor: – Et sosialt eksperiment

Kommunen og Seljord folkehøgskule er uenige om hva som er den beste planen for å integrere unge, enslige flyktninger.

Seljord Folkehøgskule

Seljord Folkehøgskule tar gjerne imot unge flyktninger.

Foto: Seljord folkehøgskule

I løpet av året skal Seljord kommune bosette inntil fem enslige, mindreårige flyktninger. Kommunen og folkehøyskolen har diskutert et mulig samarbeid.

Seljord folkehøgskule har 91 elever, de fleste er enten 19 eller 20 år.

Rektor ved Seljord Folkehøgskule, Arve Husby

Rektor ved Seljord Folkehøgskule, Arve Husby.

Foto: Privat

– Vi kan integrere disse ungdommene i vårt skolemiljø. Vi tror det er en god måte å gjøre det på, sier rektor Arve Husby.

Forundra

Han ble veldig overrasket da kommunen sa nei til videre samarbeid med skolen.

– Vi er forundra og vi lurer på hvilke motiver de har når man bevisst ikke går inn for å integrere.

Husby sier at han vil bli overrasket hvis kommunen klarer å lage et botilbud som tilsvarer det flyktningene ville fått på folkehøyskolen.

– Jeg synes synd på de ungdommene som kommer til Seljord og skal bo her. For det kommunen tar sjansen på er et sosialt eksperiment.

Døgnbemannet bolig

Kommunalsjef Ronde Schade i Seljord kommune forteller til NRK at kommunen ønsker å ta imot flyktninger som er yngre enn det som er aktuelt for folkehøyskolen. Det vil si ungdommer som er nærmere 15 år.

Derfor vil kommunen heller lage et sosialt miljø med fagutdannede ansatte i en døgnbemannet bolig, der flyktningene går på vanlig skole og deltar i fritidstilbud.

Ifølge Schade kan det fremdeles være aktuelt med et samarbeid med folkehøyskolen, men da må det være hvis enkelte av dem som bli bosatt i Seljord er aktuelle for et slikt tilbud.

Flere arbeidsplasser

Halfdan Haugan

Ordfører i Seljord, Halfdan Haugan.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Ordfører Halfdan Haugan føler seg trygg på at kommunen kan gi et godt tilbud til flyktningene.

Han sier kommunen har lang erfaring med integrering av flyktninger og at påstanden om «sosialt eksperiment» får stå for rektors regning.

Det følger med statlige penger når flyktninger skal integreres. Ordføreren bekrefter at inntektene vil bety flere lokale arbeidsplasser.

– Men drivkrafta er å løse samfunnsoppgaven med å integrere utenlandske flyktninger inn i det norske samfunnet.

Reserveløsning

Notodden kommune skal bosette 15 enslige, mindreårige flyktninger i løpet av 2016. Kommunen søker nå etter boliger som kan leies eller kjøpes.

Samtidig har politikerne åpnet for å samarbeide med folkehøyskoler som en reserveløsning, hvis ikke kommunen klarer å skaffe et godt nok tilbud.

Norske folkehøyskoler har stilt 280 plasser til disposisjon for kommuner som trenger integrering av flyktninger.

Ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) var det i januar seks kommuner som hadde inngått avtale med folkehøgskoler.

Odd Arild Netland, sekretær og daglig leder i Folkehøgskolerådet, sier at dette ikke handler om å fylle opp plassene ved norske folkehøgskoler.

Han sier at folkehøyskolene er ganske fulle for tiden, blant annet de tre folkehøyskolene i Telemark.

 • Her kan du se Østafjells:

  Østafjells 18:50
 • Kan ta tid

  Det kan ta tid å reparere synkehullet i Skien. Oppsynsmann Finn Bjørn Lunde i Skien sier det er brudd på en hovedvannledning. – Vi må finne lekkasjen før vi kan få tettet den. Hullet er to meter i diameter og en meter dypt.

  Synkehull i Skien
  Foto: Lorentz Berg / NRK
 • Synkehull

  Det er et stort hull i veibanen ved Blekebakkvegen i Skien. Politiet melder at kommunens ingeniørvakt er varslet om synkehullet. De har sendt en patrulje til stedet for å hindre at noen skader seg.

 • Imingfjell brøytes ikke

  Det blir ikke brøyting på Imingfjell i dag, melder Statens vegvesen. Reinflokken på 1000 dyr er fremdeles øst for fylkesveien. Rolf-Helge Grønås i Vegvesenet sier de følger bevegelsene til flokken. De vil begynne og brøyte så snart det er en endring.