Elsykler har blitt et fristende bytte for tyver

Gjensidige varslet kraftig økning i tyveri av elsykler for halvannet år siden. De fikk rett.

Styret på en elsykkel

POPULÆRT: Elsyklene er populære – dessverre også for sykkeltyvene.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Forsikringsselskapet ser at tyveriene av elsykler ofte utføres av personer som er ute etter å selge syklene videre, ikke bare av dem som vil ta seg fra A til B på en sykkel de rasker med seg.

– Det er ganske tydelig at kriminelle har fått øynene opp for dyre elsykler. De vet jo at dette er sykler med høy verdi, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet Gjensidige til NRK.

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll

Arne Voll, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet Gjensidige.

Foto: Gjensidige / Gjensidige

LES OGSÅ: Venter kraftig økning i el-sykkeltyverier.

Dyre doninger

Høysesongen for sykkeltyverier er i gang for fullt, noe som merkes godt i forsikringsbransjen.

Tall fra Finans Norge viser at det i fjor ble meldt 10.400 sykler stjålet til selskapene.

Og selv om dette er et antall som varierer fra år til år, representerer altså elsykler en stadig høyere andel av syklene som blir stjålet.

Ikke minst er det med på å øke størrelsen på utbetalingene av erstatning.

I fjor utbetalte forsikringsbransjen over 82 millioner kroner i erstatning til folk som hadde fått frastjålet sykkelen sin.

I snitt var verdien av en stjålet sykkel i fjor på 7.888 kroner, skriver NTB.

Voll har hørt flere eksempler på at kjeltringene går langt for å sikre seg elsykler.

– En kunde fikk frastjålet elsykkelen fra et garasjeanlegg. Da lå det igjen tre låser som var klippet over, så de lar seg ikke stoppe så lett.

Voldsom verdiøkning

De ti siste årene har antallet sykkeltyverier gått opp med vel 15 prosent, mens verdien av syklene har gått opp med nær 150 prosent, skriver NTB.

– Elsykler kan jo koste like mye som en rimelig bruktbil. I dag er det ikke uvanlig at enkelte investerer i sykler som i mange tilfeller koster fra 30.000 kroner og oppover. Da er det stadig oftere snakk om elsykler, sier Voll til NRK.

Ifølge Tryg Forsikring har sykkeltyverier aldri vært dyrere for bransjen.

Øyvind Setnes

Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

Foto: Tryg forsikring

– Til tross for at antall sykkeltyverier har gått ned de to siste årene, går erstatningene opp. Syklene blir dyrere og dyrere, og nå er elsykler med på å dra opp gjennomsnittsprisen på nye sykler, sier forebyggelsesekspert Øyvind Setnes i Tryg Forsikring til NTB.

Stadig mer populært

De siste årene har salget av elektriske sykler eksplodert i Norge. Bare i fjor ble det ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) importert 60 900 av dem, noe som utgjorde 15 prosent av den samlede importen av sykler med og uten elektrisk motor.

– Det eneste vi kan gjøre er å oppfordre folk til å sikre syklene sine enda bedre. På elsykler er det viktig å fjerne batteriet, noe som gjør sykkelen mindre attraktiv å stjele. Husk også å låse den fast til noe, anbefaler Voll.