NRK Meny
Normal

Dette er klestyvenes nye leketøy

Stjålne alarmavtagere skaper problemer for butikkene. Tyver bruker butikkenes eget utstyr til å stjele klær.

Alarmavtaker

Det er disse alarmavtakerene som ikke er montert fast, tyvene gjerne vi ha tak i.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Tyveri av utstyr til å fjerne alarmen på butikkvarer er et problem. Tyvene bruker dermed butikkenes eget utstyr til å stjele klær. I tiden før jul er butikkene fulle av kreative banditter.

Det er lyden fra alarmene ved utgangen, tyvene frykter. Alarmen som går av når noen går ut av butikken uten å ha tatt av tyverialarmen fra klærne.

Det piper ofte i butikken

Beate Andersen

Beate Andersen, butikksjef på Gossip på Stathelle, sier det er folk fra alle samfunnslag som stjeler.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Beate Andersen er butikksjef hos klesbutikken Gossip på Brotorvet på Stathelle. Hun viser frem butikkens solide alarmsystem.

– Når det piper, kan vi se hvem som har med en vare som det ikke er betalt for. Da lyser det i to alarmfølere. Og da har personen som er mellom alarmfølerne, en klesalarm med seg.

Men uansett hvor godt sikret butikken er, så finnes det mennesker som stjeler og utfordrer systemet. Butikksjefen regner med at omkring 10 prosent av omsetningen går bort i tyveri.

– Her der det en lapp som har falt av. Den lå i prøverommet. Så den er stjålet, sier Andersen oppgitt.

Magnetisk klesalarm

Det er denne magnetiske klesalarmen tyvene gjerne vil ha av så fort som mulig

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Løse alarmavtakere er populære

De mest utspekulerte tyvene finner metoder for å lure butikkenes alarmsystem. En av metodene er å stjele butikkenes alarmavtagere for å bruke dette som et verktøy til tyveri.

Checkpoint er en av flere produsenter av alarmsystemer.

– Vi får flere henvendelser fra butikker som har blitt frastjålet sine alarmavtagere, sier Nils Tveter i firmaet.

Klesalarm

De fleste varene har klesalarmer montert

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Lett å bruke

– Kriminelle ønsker en smidig måte å stjele klær og andre ting på i forretningene. Har du en alarmavtaker er det en lettere måte å få av alarmen, slik at varen kan omsettes på gaten, sier Tveter

De seriøse leverandørene insisterer på at når nye butikker bygges, skal alarmavtakere monteres fast i diskene. Men tyvene får tak i dem av og til, og det flere måter å utnytte dem på.

– Enten kan de selges videre, byttes på å brukes eller de kan leies ut per time. Det kan fort koste noen tusenlapper å leie en avtaker i en time, sier Tveter.

Har beslaglagt alarmavtaker

Rita Skogli

Rita Skogli, områdesjef i Securitas, har beslaglagt alarmavtakere

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Securitas, som har ansvaret for sikkerheten på flere sentre på Østlandet, bekrefter at de har opplevd problemet.

– Vi har pågrepet personer med stjålne alarmavtakere. Hvordan de klarer å stjele alarmavtakere vet vi ikke, sier Rita Skogli, vekter og områdeleder i Securitas.

Gjennom sin jobb som vekter møter Skogli stadig kreative tyver. I tiden før jul er tyvene mer ivrig enn ellers.

– Det blir veldig lett å få av alarmene med en slik avtaker. Og da får de av alarmene uten å skade varene, sier vekteren.

 • Telemark Senterparti veks

  Telemark Senterparti auka medlemstalet til 845 medlemer i fjor. Det er femte året på rad at Telemark Senterparti aukar medlemstalet, opplyser fylkespartiet. Auken er størst i Vinje, der kommunepartiet fekk 23 nye medlemer.

 • Tok førarkortet frå 29-åring

  Politiet i Skien har teke førarkortet frå ein 29 år gamal mann frå Agder. 29-åringen køyrde bil i Skien sentrum utan å ha skrapa vindauga for snø og is. I fylgje politiet var det isfrie holet i frontruta på storleik med ei handflate.

 • Skagerak ber om hjelp

  Skagerak Energi brukar helikopter for å kartlegge feil på høgspentnettet etter snøfallet i går. Samstundes oppmodar selskapet kundar med feil på lågspentnettet om å melde frå, slik at selskapet også kan rette desse feila. Klokka 11 i dag hadde selskapet registrert 250 feil i Skien og Siljan.

 • Brøytebil fanga jente i snøhole

  Ei ni år gamal jente blei stengt inne i ei snøhole i Skien i går. Jenta leika i snøhola då ein brøytebil kom forbi og fylte opningen med snø. i fylgje politiet brukte foreldra 30 minuttar på å grave jenta fram.