Hopp til innhold

Her stopper båtsesongen – før den er i gang

Undervannshus fra norske båtmotorer er gull verdt for øst-europeiske tyver. Politiets Operasjon Grenseløs jakter nå på en eller flere utenlandske bander som de siste ukene har stjålet undervannshus og båtmotorer fra flere båtplasser på Østlandet.

Båtmotor.

Båtmotoren er lite tess når tyvene har forsynt seg med en viktig og kostbar del, undervannshuset.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Ved Valle i Bamble er det 2. året på rad stjålet undervannshus fra båter i opplag. Resultatet er at båtsesongen, for eierne, bråstopper før den er i gang.

Mistenker samme bande

Terje Stubb-Olsen.

Etterforsker Terje Stubb-Olsen i Operasjon Grenseløs, Telemark, ber folk være oppmerksomme på mistenkelige biler i nærheten av båthavnene.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Like sikkert som våren, kommer anmeldelsene for stjålne båtmotordeler til politiet. De siste tre ukene er tre båthavner i Bamble raidet for påhengsmotorer og undervannshus. Fra Sandvika i Bærum er det i samme periode også stjålet undervannshus fra en lang båter i opplag. I forrige uke ble det stjålet nærmere ti båtmotorer fra opplagsplasser i Tvedestrand.

Flere av sakene er så like at politiet mistenker samme tyvebande. Det sier etterforsker Terje Stubb-Olsen i Operasjon Grenseløs ved Telemark politidistrikt:

– Tyvene har gått fram på samme måte og vært ute etter samme typen deler i de båthavnene de har besøkt. Derfor ser vi en klar sammenheng.

Operasjon Grenseløs etterforsker tyveriene av båtmotorer i samarbeid med de lokale lensmannskontorene.

Rett før jul fjor ble fem litauere dømt i Agder lagmannsrett etter at de i fjor vår ble tatt for flere båtmotortyverier fra Sandtangen marina i Kragerø. En av litauerne er tidligere dømt til flere års fengsel i Frankrike. Også da for en lang rekke båtmotortyverier. To av de dømte litauerne får nå saken sin behandlet i Høyesterett, fordi de mener straffen på to års fengsel er for streng.

Attraktivt bruktmarked

De siste åra har tallet på tyverier av undervannshus til påhengsmotorer økt kraftig. Dette er en del av motoren som ofte blir skadet, og de er dyre i innkjøp – omkring 25.000–40.000 kroner for påhengsmotorer mellom 30 og 80 hestekrefter. Stjålne undervannshus er derfor attraktive på bruktmarkedet i Øst-Europa. De selges direkte, eller de blir brukt til å bygge opp igjen hele båtmotorer som så selges som på bruktmarkedet.

– Rett før jul ble en polsk statsborger stoppet i Sverige på vei til Polen, med stjålne båtmotorer i bilen. De var stjålet i Grenseløs-regionen fra Bærum til Telemark, sier Stubb-Olsen, og legger til at politiets etterforskere fortsatt vet for lite om salgsleddene.

Den polske båtmotortyven har så langt vært lite pratsom om hvor han skulle selge de norske påhengsmotorene. Men det finnes godt organiserte salgsledd og bruktmarkeder. En politietterforsker i Polen kom inn på et bruktmarked for motorer. Der fant han en påhengsmotor som virket mistenkelig "norsk". Ved nærmere undersøkelse viste det seg at motoren var stjålet fra en garasje i Bergen.

Regner med flere tyverier i påska

Terje Stubb-Olsen sier at utfordringen for politiet i etterforskningen av denne typen saker, er at det ofte kan gå lang tid før tyveriene blir oppdaget. Spesielt når det skjer fra båter i vinteropplag.

– Vi kommer derfor på etterskudd i etterforskningen, og sporene er vanskelig å følge. Vi regner med at det kan komme flere tyverimeldinger nå som båtfolket drar til hytter og båthavner i påska. Da er det viktig at vi får raskt beskjed om stjålne motordeler.

Politiet oppfordrer båteierne til å fjerne undervannshus og andre lett omsettelige deler fra motorer og båter når de legges i opplag:

– Så lenge det finnes et marked for salg av stjålne motordeler–så finnes det tyvebander som raider båthavnene, sier Stubb-Olsen.