NRK Meny
Normal

Tvinger gjennom deponiutredning

Regjeringen trosser folkeviljen, og har bestemt seg for å utrede Brevik i Porsgrunn som et mulig nasjonalt avfallsdeponi.

Gruvegangene i Brevik

VIL HA KONSEKVENSUTREDNING: Regjeringen ønsker en konsekvensutredning i Dalen gruver i Brevik for et nytt avfallsdeponi.

Foto: Norcem

Den vesle kystbyen har i lang tid vært aktuell som destinasjon for det nye deponiet som skal lagre giftig avfall. I mai konkluderte også Miljødirektoratet med at de 25 mil lange gruvegangene i Brevik var den best egnede plassen å legge deponiet.

Robin Kåss

Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss er skuffet over Regjeringen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Porsgrunn har selv sagt nei til en slik utredning fordi de ikke ønsker dette i sin kommune.

Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss fra Arbeiderpartiet fikk beskjeden i et møte med Klima- og miljødepartementet mandag.

Jeg mener regjeringen burde respektere det vi har besluttet lokalt. Jeg er overrasket over at de velger ut ett bestemt sted, og vil ha en konsekvensutredning der. Her har det åpenbart vært kraftig lobbyvirksomhet fra NOAH og deres samarbeidspartnere.

Bakgrunn: Avfallsdeponiet i Brevik

To utredninger

Klima- og miljødepartementet har to prosesser i gang, i Nesset kommune i Møre og Romsdal og altså Brevik i Porsgrunn. Forskjellen er at i Nesset ønsker man en konsekvensutredning lokalt.

Jens Frølich Holte

Politisk rådgivr Jens Frølich Holte avviser kritikken fra Robin Kåss om at departementet har gitt etter for kommersielle hensyn.

Foto: Bjørn Stuedal

– For å kunne gjøre en god beslutning senere vil vi ha det beste kunnskapsgrunnlaget. Da trenger vi disse to konsekvensutredningene. Det er viktig å ha like regler, slik at vi kan sammenligne disse to stedene, sier politisk rådgiver i Klima- og miljødepartementet, Jens Frølich Holte fra Høyre til NRK.

Arbeiderpartiordføreren i Porsgrunn mener dere har gitt etter for kommersielle hensyn fra NOAH. Har dere det?

Det er jeg helt uenig i. Under møtet i dag var representanter både fra Nesset kommune og Porsgrunn kommune til stede. Vi er opptatt av å ha alle kortene på bordet og lik behandling.

Saken har blitt utsatt mange ganger allerede, og det er nå ikke ventet at Regjeringen tar en beslutning før etter valget 2017.

 • 71-åring kan bli ildsjel

  71 år gamle Ingar Clausen fra Porsgrunn kan få avisa Dagens hederspris. Han er en av fem nominerte. Clausen er initiativtaker til nettstedet spør-bestefar.no, der unge mennesker kan spørre om hva som helst. Prisen er på 25.000 kroner og deles ut i april.

  Ingar Clausen
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Pågrep etterlyst mann

  Politiet pågrep lørdag ettermiddag en 23 år gammel mann fra Skien. Han var etterlyst for å ikke ha møtt opp til soning av en dom. Han er dømt for promillekjøring, og i tillegg skulle han sone en subsidiær straff for en ilagt bot.

 • Møster Haugen på 12

  Amund Møster Haugen fra Tinn endte på en 12. plass i herrenes sprint i Telemarkkjøring på Rjukan lørdag.

  Amund Møster Haugen
  Foto: Tom Ole Buaas / NRK
 • Bekkevold støtter forslag

  KrFs Geir Bekkevold støtter forslaget om ny jobb for Listhaug. – Å gi Sylvi Listhaug en ny statsrådpost er en mulig løsning, skriver han i en tekstmelding til NTB. Han understreker at han kun uttaler seg på vegne av seg selv og at dette ikke er drøftet i partiet.

  Geir Bekkevold
  Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK