NRK Meny
Normal

Reservasjonsretten kan splitte regjeringssamarbeidet

Regjeringen kan måtte slite for å få til en avtale om reservasjon for fastleger. Forventningene fra samarbeidspartienes lokallag spriker.

Bent Høie i vandresalen på Stortinget

Striden omkring fastlegene i Bø har skapt en uenighet som går rett inn i regjeringssamarbeidet. Helseminister Bent Høie har fått et delikat problem i fanget.

Foto: NRK

Striden omkring fastlegene i Bø har skapt en uenighet som går rett inn i
regjeringssamarbeidet. Ved legesenteret i bygda har flere av legene reserverte seg. Noen mot å henvise til abort, andre mot å sette inn spiral.

På Stortinget har Høyre og Frp blitt enig med KrF om lage en forskrift som klargjør mulighetene for reservasjon. Det skapte debatt.

– Det er slik med noen prevensjonsmidler, og også i forhold til assistert befruktning, at det finnes noen grenseoppganger mellom liv og død, som jeg synes er vanskelig, sa nestleder i KrF, Dagrun Eriksen i Debatten på NRK1 i oktober i fjor.

Og spørsmålet er derfor om legene også kan få reservere seg mot for eksempel spiral.

Les også:

Her kan du se debatten fra 24. oktober i fjor som omhandler reservasjonsretten:

Den nye regjeringen vil la leger nekte å henvise kvinner til abort. Hårreisende tilbakeskritt, sier kritikerne. Nå blir det omkamp om det ufødte liv. Direktesendt debattprogram fra Litteraturhuset i Oslo. Programleder er Erik Wold.

Uenige i praksisen

Alle Høyrekvinnene NRK.no har vært i kontakt med i Telemark er uenig i praksisen som Krf-politikeren og lege i Bø Dag Sele har. De forventer at forskriften vil dreie seg om reservasjon mot abort og ikke om prevensjon, som spiral.

– Det har jo overhodet ingenting med abort å gjøre. Hvem er det som kan sette seg på sin høye hest og si at kvinnen utfører en tidlig-abort. Jeg synes det er helt forkastelig, sier varaordfører i Bamble, Unni Brekka Kjøsterud.

Men på samme måte forventer Krf-kvinnene NRK.no har vært i kontakt med at spiral må høre med.

– Jeg mener at allerede ved unnfangelsen så er det et liv, sier bystyrerepresentant for KrF i Porsgrunn, Bjørg Kongsgaard.

Kan oppleves feil

For mange lokale Krf-folk vil det trolig oppleves feil hvis legene ikke får mulighet for å reservere seg mot å gi spiral.

– Ut ifra deres ideologi og grunnsyn, tror jeg at majoriteten ser det synet som Dag Sele ser det, sier Kongsgaard.

– Så her kan det bli vanskelig å gå med på en avtale hvor dette ikke er med?

– Ja, jeg tror det, sier hun.

Om ikke lenge sendes forskriften ut på høring. Da vil det bli klart om KrF kan godta teksten, eller om treenigheten sprekker.

– Det blir kanskje utfordrende og krevende, men nå er det jo ikke KrF som sitter i regjering, sier Unni Brekka Kjøsterud.

 • Brøyt opp tre dørlåser på bil

  I natt ble det gjort innbrudd i en bil i Lunde. Gjerningspersonene brøyt opp tre dørlåser og stjal høyttalerne i bilen opplyser politiet.

 • Ikke bestemt seg for rekonstruering

  Politiet har ikke avgjort om de skal gjennomføre en rekonstruksjon av hendelsen som førte til at skiensmannen Hjalmar Johnsen døde. Politiet sier til Varden at de må ha svar på flere analyser før de bestemmer seg.

 • Færre på AAP

  Nye tall fra NAV viser at det er en sterk nedgang i antall unge på arbeidsavklaringspenger i Telemark. Så langt i 2017 er det 317 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger i fylket. Nedgangen blant unge under 30 år er på hele 9,5 prosent.

  NAV Skien.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Støtter Rådmann

  Hovedutvalg for Plan, bygg og miljø i Kragerø har enstemmig vedtatt at eieren av sjøbua på Garnholmen må rive store deler av oppussingarbeidet som er gjort.

  Hovedutvalget støtter dermed rådmannen i saken.

  Kragerø
  Foto: Britt Boyesen / NRK