– Folk tviholder på hytteperlene sine

Meglere melder om overraskende få hytter til salgs langs kysten til tross for tidenes fineste sommer.

Hytte på Søndre Bastholmen i Søgne

VERDIFULLE: Hyttene langs Sørlandskysten selges for betydelige summer, men for noen betyr bruksverdien mest. Denne hytta på Søndre Bastholmen i Søgne har en prisantydning på 8,5 millioner kroner.

Foto: Tor Erik Schrøder/INVISO

Man skulle tro at hyttekjøpere kan velge og vrake i objekter etter den flotteste sommeren på mange tiår, men slik er det ikke.

– Det er færre hytter til salgs langs kysten nå enn tidligere år. Vi skulle gjerne hatt et bedre utvalg å tilby kjøperne våre, sier Gustav Sædberg, som er fagansvarlig i Meglerhuset Sædberg i Kristiansand.

– Det har uten tvil vært færre salg denne sommeren enn tidligere somre, og det er få hytter ute til salgs, sier Henrik Tangen, som er fagansvarlig i Krogsveen avdeling Bamble.

Henrik Tangen.

Henrik Tangen i Krogsveen Bamble sier det uten tvil er færre kysthytter til salgs denne sensommeren enn tidligere.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Ombestemmer seg

De to meglerne kjenner hyttemarkedet langs Sørlandskysten veldig godt. Begge er enige om at denne sommeren er spesiell på mange måter.

– Mange vil ikke selge hytta likevel fordi de har opplevd en helt unik sommer. Noen har også hatt besøk av barna, der barna har funnet ut at de ønsker å overta foreldrenes hytte, sier Gustav Sædberg.

– Det er helt klart veldig attraktivt å eie hytte i skjærgården. Til tross for få hytter ute nå, har vi faktisk solgt nær 40 hytter langs telemarkskysten så langt i år, og er veldig fornøyd med det, sier Henrik Tangen.

Færre salg i hele landet

Eiendom Norges fritidsboligprisstatistikk har ingen ferske tall å vise til for de siste ukene, men man kan se i tallene for mai og juni at også på forsommeren ble det solgt færre boliger enn året før.

I mai og juni 2017 ble det solgt 654 fritidseiendommer ved sjøen i Norge. I samme periode i 2018 hadde antallet solgte hytter sunket til 606.

Det er en nedgang på litt over sju prosent.

Håper på 2019

Henrik Tangen i Krogsveen tror markedet vil komme seg utover høsten.

– Det som er ute til salgs, går veldig bra. Jeg tror flere vil konkludere med at denne sommeren har vært såpass bra at de vil prøve seg på et salg senere i høst.

Gustav Sædberg i Meglerhuset Sædberg tror mest på neste år.

– Vi tror den flotte sommeren vil resultere i at interessen for hytter ved sjøen vil øke i 2019.