NRK Meny
Normal

TV-program om Jan Petter Bratsberg

I dag 22. desember sender NRK1 et program om billedkunstner og forfatter Jan Petter Bratsberg fra Skien. Programmet er produsert ved NRK Telemark og har tittelen «Kunstnernatur».

Jan Petter Bratsberg om hønsehauk

Programmet sendes kl 20.25 og er på 30 minutter. Programansvarlig og fotograf Jan Erik Tangen har fulgt Bratsberg gjennom flere år, både ute i naturen, i kunstnerens atelier og på utstillinger. Petter Melsom har redigert programmet.

Jan Petter Bratsberg fra Skien henter mye av sin inspirasjon i lokal natur. Han samler selv inntrykk og opplevelser ved å være mye ute, og dette avspeiles både i hans bilder og forfatterskap. I «Kunstnernatur» får vi være med til noen av hans «skattkamre», både i gammelskog i Siljan og i det særegne kulturlandskapet han selv kaller «Seterlandet», øst for Skien.

Bratsberg er opptatt av å formidle naturens sårbarhet, skjønnhet, spenning og mystikk. Få kunstnere i Norge har dette som tema. Han er av noen kalt «vår tids August Cappelen». Jan Petter Bratsberg har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland og har stor anerkjennelse som kunstner. Han har produsert tre praktbøker om natur og malerkunst.

Hønsehauk jakter orrhøne

Dette maleriet av Jan Petter Bratsberg viser en hønsehauk som jakter en orrhøne.

Foto: Erik Moen

Rom for refleksjon

I dette programmet viser kunstneren gjennom bilder og ord hvordan han opplever, nyter, forstår og formidler den sårbare naturen. Han har klare meninger om verdiene av økologisk mangfold, kulturlandskapet, bevaring av gammelskog og andre naturmiljøer.

I de klassisk naturalistiske bildene inngår biologisk mangfold basert på årelange studier og stor naturkunnskap. Bratsbergs bilder taler sterkt til publikum og gir mye rom for refleksjon. Mange av hans bilder har overraskende komposisjoner.

En rekke fuglearter og de store rovdyrene inngår svært ofte i kunsten hans, der han gjerne taler rovdyrenes og den tause naturens sak. Han viser selv ekte kjærlighet til naturen blant annet ved å mate rådyr og fugler. Hans billedkunst avspeiler både undring, beundring og respekt for det han ser på som Skaperverket.